Преди 1962 г. Сентралия, Пенсилвания, е процъфтяващ стар миньорски град. Това обаче се променя, когато през май същата година избухва пожар. Въпреки че не е напълно ясно какво го е провокирало, резултатите са добре известни: пожарът се разпространява в лабиринтните минни тунели, минаващи под града, причинявайки голямо опостушение. В земята се появяват пукнатини, бълвайки облаци от газове и дим в града и жителите са принудени да напуснат.

Кируна, най-голямата мина за желязна руда и защо трябва да се прести цял град в Швеция

Как се мести цял град за 20 години

И какво можем да научим от това

Това може да звучи като сцена от филм-катастрофа или дори история на ужасите, но наистина се случва и огънят все още гори днес, 62 години по-късно.

Преди пожара

Преди да започне пожарът, Сентралия разчита на минната си индустрия повече от век. Ключът към популярността на града се крие в изобилието от находища на антрацитни въглища под повърхността му. След като мините започват да се отварят, Сентралия е учреден през 1866 г.

Първоначално градът се е наричал Сентървил, но е преименуван през 1865 г., след като пощенската служба на САЩ посочва, че Сентървил вече съществува в окръг Шуйлкил. Градът има доста колоритна ранна история. Става дом на членове на Моли Магуайърс - ирландско тайно общество, което провежда различни дейности, като организиране на миньорвки синдикати, в части от Източните Съединени щати. Твърди се, че през 1860 г. членовете на обществото са извършили няколко акта на насилие в града, включително предполагаемото убийство на Александър Рей, който се смята за основателя на града. Това е популярната версия, но истинността й е въпрос на дебати.

До 1890 г. градът е дом на повече от 2700 души, които зависят от мината по един или друг начин. Дори след като Голямата депресия удря и принуждава множество мини да бъдат затворени, това не засяга града.

Изоставеният град, която гори повече от половин век

Пожарите не са нещо необичайно в Сентралия. Някои пожари избухват в мините през XIX и XX век, всеки от които причинява собствени нива на щети. Никой от тях обаче не може да се конкурира със случилото се през 1962 г. Както бе споменато по-горе, все още не е ясно точно кога и как е започнал пожарът. Едно от по-популярните вярвания е, че тръгва от депото на Сентралия, което е една от изоставените шахти, преустроени в нещо като сметище.

По това време градският съвет очевидно е искал да се справи с проблема с боклука, който привлича плъхове и причинява нежелани миризми в града. През май 1962 г. съветът иска да почисти сметището преди фестивала на Деня на паметта на Сентралия. Тяхното решение: изгорете всичко.

Възможно е огънят да е достигнал дълбоко в мината и да е запалил жила от въглища, която след това да се разпространява в много по-голям пожар, който става неконтролируем. За съжаление, минните тунели се разпростряват и извиват под целия град, което в крайна сметка налага затваряне на цялата минна индустрия, тъй като изпаренията от въглероден окис са твърде опасни.

Огънят се разпространява толкова далеч в мрежата от тунели, че е сметнато за твърде непрактично въобще да се опитва борбата с него. Конгресът плаща на житителите на Сентралия, за да напуснат. Скоро след това почти всички сгради в града са обявени за негодни за живот или съборени и пощенският код е премахнат. Остават само седем жители, но им е забранено да преотстъпват имотите си на друг или да ги продават. Огънят под Сентралия продължава да бушува днес и може да продължи да го прави още 250 години, докато изгорят всичките запаси.

Туркменистан, "Портите на ада" и пожарът, който гори вече 50 години

Къде се намират "Портите на ада"

Една забележителна огнена дупка

Със сигурност пожарът под Сентралия не е единственият по рода си. По целия свят горят хиляди въглищни пожари и всички те са почти невъзможни за гасене. Заплахата също нараства. Откритите въглищни легла са изложени на кислород, което улеснява хората или естествените химически процеси да запалят пламък. Съобщава се, че САЩ, Китай и Индия имат най-голям брой продължаващи въглищни пожари. За съжаление, вероятно ще има все повече от тях с течение на времето, пише IFL Science.