Когато говорим за замърсяване, първо се сещаме за мръсния въздух, след това за тоновете пластмаса в моретата и океаните. Но има още един вид замърсяване, за който не се знае достатъчно, а ефектът от него е не по-малък от този на останалите два вида.

Отдавна не само Ню Йорк е градът, който никога не спи. Индустриализацията и урбанизацията превръщат не само мегаполисите в места, където мракът никога не настъпва. Според последно проучване, повече от половината райони с дива флора и фауна по света също са засегнати от ефекта на изкуствените светлини, които объркват естествения цикъл на живот.

Този голям процент се дължи преди всичко на разрастването на туристическите райони. Светлините са навсякъде и рядко през нощта настъпва пълен мрак. Ако преди векове небето е било тъмно с ярки звезди, днес то свети с една специфична светлина, която не позволява нощта да бъде толкова тъмна, колкото би трябвало.

Снимка 410427

Източник: iStock

Именно това е и един от признаците на светлинното замърсяване. Увеличеното сияние на градското небе е отговорно за изчезването на Млечния път от нощното небе. Вече трябва да пътуваме далеч от дома си (ако живеем в голям град), за да се насладим на неговото очарование.

Това е едно не толкова значимо неудобство за нас, хората, особено на фона на безсънието и нарушаването на биологичния ни часовник, защото навън е прекалено светло и през нощта.

Снимка 410428

Източник: iStock

Но тази промяна сериозно обърква живота на растенията, микроорганизмите и животните, променяйки техните естествени цикли. Птиците започват да пеят прекалено рано сутрин, дърветата се разлистват по-рано, променят се отношенията в стада и ята, пише Daily Mail.

И хората, и животните се нуждаят както от слънчева светлина, така и от достатъчно мрак, за да се поддържа производството на редица хормони, правилното функциониране на клетките, мозъчната дейност, нормалното хранене и репродуктивни функции.

Облаците, въглеордният диоксид и още един неочакван ефект от замърсяването

Ще изчезнат ли облаците

И до какво ще доведе това

Този ефект, според учените, е най-осезаем в Европа и Близкия изток. Няма как да не споменем и огромните количества електрическа енергия, които се използват за външно осветление дори на места, където това не е необходимо. А от това страдаме всички.