Климатичните промени в световен мащаб са факт от години и просто няма как да си затворим очите за тях. Разтопяване на ледници, затопляне на океани, промяната на цвета на водата им, необичайно високи или ниски температури, и още, и още.

Учените не спират да работят върху прогнози какво ще се случи с природата и климата на планетата, ако не настъпят някакви грандиозни промени в начина, по който живеем.

Поредната стряскаща прогноза е свързана с облаците. Според последни резултати от научни изследвания, огромната концентрация на въглероден диоксид във въздуха влияе не само върху нашето здраве, но и върху формирането на облаците.

Снимка 409380

Източник: iStock

Затова след години е възможно онези пухкави, бели, купести облачета по небето да изчезнат. Това пък, от своя страна, ще доведе до повишаване на температурите с цели 10 градуса.

Тези облаци покриват близо 1/4 от световните океани и отразяват 30% от слънчевата светлина, правейки планетата ни едно по-хладно и приятно за живеене място. Затова и без тях ще усетим истинската сила на глобалното затопляне.

Снимка 409504

Източник: iStock

Когато концентрацията на въглероден диоксид надвиши 1200 ppm (частици на квадратен метър), облаците губят свойството си да отразяват светлината и се разпадат на по-малки части. Това показва научен експеримент.

Глобалното затопляне, океаните и какво промени ще настъпят в следващите години

Глобалното затопляне ще промени цвета на океаните завинаги

Ето какво да очакваме

Успокояващото в случая е, че има още време, докато стигнем това ниво, защото сега рекордните стойности са около 400-450 ppm. Но като вземем предвид, че те постоянно се повишават, и този момент няма да закъснее. Ще дойде към края на века, освен ако новите технологии и мерки на правителствата не го предотвратят, пише Slate.