Чували сме, че изграждането на нов навик изисква поне 60 дни. А вероятно от личен опит знаем, че освен достатъчно време, ни е необходима и силна воля, за да се превърне едно желано действие в част от ежедневието ни. Или пък да изхвърлим друго нежелано от него. Нуждаем се обаче и от няколко важни елемента, с които по-лесно ще постигнем успех.

Въртенето на косата, досадният навик, как да се избавим от него и на какво може е признак

Дребният навик, който може да е сериозен симптом

Малки навици с голямо значение

Кратко, точно и ясно

Когато си поставяме цел, тя трябва да бъде много конкретна. Вместо да си казваме, че ще тренираме всеки ден, е добре да уточним, че това ще се случва по половин час. Когато си поставяме по-малки и лесни за изпълнение цели, това ще ни мотивира да ги изпълним по-лесно, да ги надскочим и да ги заменим с по-големи.

Всичко по план

Рутината в ежедневието може да ни идва леко скучна на моменти, но тя ни действа и успокояващо, защото знаем кое след кое се случва и имаме една сигурност за следващия ден. А когато искаме леко да разместим графика си и да направим място за нещо ново, трябва да знаем как точно да се случи, за да не си останем само с желанието.

Важно е да знаем не само какво искаме да правим, но и кога ще го правим, както и къде. Така идеята за ежедневни тренировки се допълва от поясненията, че те ще се случват сутрин преди работа у дома например. Или че докато вечер приготвяме вечерята ще учим по 10 нови думи на чужд език.

Снимка 462849

Източник: iStock

Създаването на подобен план намалява сериозно възможността да забравим за конкретното действие, което искаме да превърнем в навик, защото е по-лесно да се сетим за него във времето, което сме му отредили в ежедневието си. А и отлагането му за по-късно ще изглежда като неизпълнение на плана.

Хубавите неща стават бавно

Ако например искаме да отслабнем, първосигнално ще потърсим диети и упражнения, с които това да се случи по най-бързия начин. Но идеята е да създадем здравословен навик, с който не само да стопим излишните килограми, но и да успеем да поддържаме новото тегло във времето, защото именно постоянството е ключът към успеха.

А за да го постигнем е важно да се наслаждаваме на процеса. Ако ни е неприятно да прекарваме часове във фитнес залата, но искаме да отслабнем, може да намерим подходящата за нас физическа активност - като пилатес или зумба например. Така няма да се чувстваме, че спортуваме по задължение, а междувременно ще работим за прогреса си. И е много по-вероятно да се придържаме към нещо, което ни е приятно.

Снимка 599805

Източник: iStock

Има и един друг трик, който може да използваме - например да си позволяваме да гледаме поредния епизод от любимия си сериал или подкаст само докато тичаме на пътеката. Така ще имаме двойна мотивация да навъртим няколко километра и това ще се случи неусетно, защото сме си подарили едно любимо удоволствие, съветва CNN.

Резервен план

Разбира се, най-добре е да спазваме стриктно начертания график, но не бива да забравяме, че сме хора, а не роботи. Често се случва да спортуваме, да учим или да работим като на автопилот. Но когато сме в начална фаза на изграждане на навик е добре съзнателно да вмъкнем някаква промяна в дневния си график. И така освен сутрешна медитация може да направим кратка сесия и в обедната си почивка например.

Понякога има ситуации, които не са под наш контрол, но са способни да нарушат плана ни за деня и в него просто да не остане време за новия ни нави. Това обаче не бива да ни обезкуражава. Важно е да имаме план за подобни спешни случаи и или да изместим изпълнението за друго време, или да пропуснем този ден без угризения, но и без да си позволяваме да се случва прекалено често.

Снимка 637244

Източник: iStock

Подкрепата е важна

Пътят към целта е много по-приятен, ако е споделен. Затова ще е наистина страхотно, ако си намерим дружка, с която заедно да го извървим. Освен допълнителна подкрепа и мотивация, това ни гарантира и една гузна съвет, която ще проговаря всеки път, когато сме готови да се откажем по средата.

Бракът, подкрепящите партньори и това ли е тайната на успеха

Бракът ли е тайната на успеха

С какъвто се венчаеш, такъв ставаш

Защото ние сме социални същества и много се влияем от поведението на хората около нас и, признаваме си или не, тяхното мнение ни интересува. Също така добрите навици са заразни и ще си помогнем много, ако общуваме с хора, които са по-напред от нас в постигането на целта. Важното е да не губим реалистичните си очаквания и да знаем пределите си.