Според две нови проучвания, притежанието на куче вероятно удължава живота на хора, които са преживели сърдечен удар или инфаркт и живеят сами. Новите данни надграждат резултатите от предишни изследвания, които посочват ползите за сърдечно-съдовата система от присъствието на този домашен любимец в ежедневието ни.

Трябва да се има предвид, че двете проучвания не могат категорично да докажат, че притежанието на куче пряко понижава смъртността, но подсказват, че вероятно е точно така.

Известно е, че социалната изолация и заседналият живот водят до влошено здраве, а наличието на куче в живота ни дава повод за много движение и общуване с други собственици на кучета, като в допълнение към това понижава и кръвното налягане. Всичко това води до по-добро качество на живот и по-крепко здраве.

Снимка 447814

Източник: iStock

Тези наблюдения са подтикнали и учените да проверят как кучето повлиява здравето ни.

В проучването взели участие шведи на възраст 40-85 години, които са преживели инфаркт или инсулт между 2001 и 2012 г. Те сравнили здравословното състояние и смъртността на притежателите на кучета сред тях с тези на пациентите, които нямат куче. И установили, че:

  • рискът от смърт при пациентите, които имат куче, преживели са сърдечен удар и живеят сами, е с 33% по-нисък; при тези от тях, които живеят с партньор или дете, е с 15% по-нисък от риска, на който са подложени хората без кучета.
  • рискът от смърт при пациентите, преживели инсулт, имащи куче и живеещи сами, е с 27% по-нисък, а при тези, които живеят и с поне още един човек - с 12% по-нисък.

Учените установили още, че рискът от смърт поради каквато и да е здравословна причина при притежателите на кучета също е по-нисък.