Един от грандиозните проекти на Илон Мъск е компанията Starlink, с която иска да осигури интернет достъп и до най-отдалечените кътчета на планетата. За тази цел той изпраща хиляди сателити в орбита на Земята, но е необходимо и поставянето на хиляди антени, които да улавят сигнала от тях.

Русия, Starlink, SpaceX, OneWeb и защо страната обмисля глоби за потребителите на “космически интернет”

Защо Русия иска да глобява потребителите на Starlink

Страната няма контрол над мрежата

Вече има над 10 хиляди потребители на "космическата мрежа", които си плащат по 99 долара на месец. Но идеята, която за някои изглежда страхотна, за други е по-скоро заплашителна.

В началото на месеца стана ясно, че руските власти обмислят санкции за клиентите на Starlink на територията на страна. Причината е, че интернет връзката от сателитите не може да минава през регулация и са възможни злоупотреби и нерегламентирана дейност.

Препятствията пред Мъск и компанията му обаче са и от друго естество. Френското село Сейнт-Сениер-дю-Буврон с население от 350 души е избрано от Starlink като локация за поставяне на поредната антена за "космически интернет".

Местните жители обаче се обявиха твърдо против това, притеснени от неяснотата за излъчването и страничните ефекти, които може да даде устройството. И това е пореден отказ от французите, като предишният дойде след вече одобрен от регулаторите проект за строеж на една от четирите планирани точки във Франция, предава AFP.

Илон Мъск, Starlink, Джеф Безос и сателитите, които ги скараха

Войната на сателитите

Как се мачка конкуренция в Космоса

Очевидно Мъск и глобалният му проект тепърва ще се сблъскват с трудности, причинени най-вече от това, че интернетът от Космоса е иновация, която буди подозрения за сигурността си. От компанията успокояват, че няма място за притеснение, защото антените излъчват право към небето, но очевидно хората няма да се доверят толкова лесно.