От няколко седмици Илон Мъск и Джеф Безос само си разменят първото и второто място в класацията на най-богатите хора в света. Цените на акциите им не спират да играят нагоре и надолу, а конкуренцията между милиардерите е безмилостно жестока, както биха казали някои.

Джеф Безос, Илон Мъск, Марк Зукърбърг и останалите милиардери, тръгнали от нулата

Откъде са тръгнали милардерите

И 2, и 200

Освен на тема богатство, Мъск и Безос се съревновават и заради споделеното желание да завладеят Космоса колкото се може по-скоро. А в подобни грандиозни битки винаги има място за подли номерца.

Преди дни SpaceX изстреля нова порция сателити, с които планира да осигурява интернет връзка и на най-недостъпните места на света. Междувременно стана ясно, че Илон Мъск е поискал разрешение от Федералната комисия по комуникациите спътниците на Starlink да бъдат в по-ниска орбита от първоначално планираното.

Снимка 451826

Източник: SpaceX

Възможността това да се случи обаче никак не се хареса на Безос. В интернет бе разпространена официалната позиция на Amazon.com Inc., в която се казва, че ако комисията разреши това, то сателитите на Starlink ще предизвикват смущения и сблъсъци с тези на Kuiper - дъщерна компания на Amazon, която също планира да предлага интернет услуги от Космоса. Затова и призивът на Безос е желанието на Мъск да не бъде одобрено.

Подобни спорове между две компании принципно се решават от регулаторните органи и не стават публично достояние. Този случай обаче е по-различен, защото говорим за двамата най-богати мъже в света и техните амбиции, които са толкова големи, че се простират отвъд границите на нашата планета.

Снимка 507850

Източник: GettyImages

Според собственика на Amazon, поредният ход на Илон Мъск е с цел да задуши конкуренцията в негово лице. Комапнията Starlink вече има изстреляни повече от 1000 сателита и може да се похвали с първите си записани клиенти в САЩ, Великобритания и Канада, въпреки че все още не предлага интернет услуги.

През 2020 г. Amazon получи от Федералната комисия по комуникациите разрешение да изстреля флотилия от 3236 сателита, но засега нито един не лети в орбита. Именно затова от SpaceX наричат проекта на Безос "все още зараждащите се планове на Amazon", предава Bloomberg.

Снимка 512685

Източник: GettyImages

По-ниската орбита, която Мъск иска да получи разрешение да използва, дава възможност за по-голяма скорост на предоставяната интернет услуга, защото сигналът трябва да изминава по-малко разстояние.

Starlink, SpaceX и как сателитите ще станат почти невидими за окото

Сателитите на Starlink - почти невидими за окото

В отговор на оплакванията

Според милиардера, ако комисията позволи това да се случи, сателитите му нито ще правят повече космически боклук, нито ще смущават тези на Безос. Но явно само той мисли така...