В близкия космос над нас вече кръжат 944 Starlink сателити, които представляват малка част от проекта на Илон Мъск и SpaceX за осигуряване на безжичен интернет до всяка точка на света.

Starlink, SpaceX и проектът на Европейския съюз за собствена интернет мрежа

ЕС копира Starlink на SpaceX в проект за 6 милиарда евро

Проучванията започват догодина

Потребителите на "космическата мрежа" вече са около 10 000, месечният абонамент струва 99 долара, а връзката се осъществява чрез специален приемник, който компанията продава отделно.

Достъпът до подобна мрежа обаче изглежда не е по вкуса на страни като Русия, които от години внимателно регулират и следят интернет трафика на териториите си.

Снимка 502721

Източник: SpaceX

Starlink дава възможност на жителите на подобни страни ефективно да заобиколят местните рестрикции, а властите нямат механизъм за контрол над децентрализираната мрежа.

Именно заради това Русия обмисля да въведе глоби за всеки, дръзнал да се включи към мрежата на Starlink, пише Ars Technica, позовавайки се на информация от руски медии.

С глоба от 10 000 до 30 000 рубли (135-405 долара) ще бъдат наказвани частните потребители на интернета на Мъск, докато обсъжданите глоби за фирми и юридически лица са по-високи - до милион рубли (13 500 долара).

Снимка 510242

Източник: iStock

Законовите предложения засягат не само Starlink, но и всички външни доставчици на интернет, като OneWeb например, над които страната не може да упражнява регулаторен контрол.

Основният проблем е, че сигналът идва от космоса, където Русия не може да налага собствени правила и контрол, въпреки че именно руски ракети ще бъдат ангажирани с изпращането на сателитите на OneWeb по-късно тази година.

Снимка 517517

Източник: iStock

Според настоящите закони на страната трафикът на територията й задължително трябва да минава през одобрени от властите доставчици, а това е на практика невъзможно в контекста на Starlink или OneWeb.

Илон Мъск, Starlink, Джеф Безос и сателитите, които ги скараха

Войната на сателитите

Как се мачка конкуренция в Космоса

Към момента Русия също подготвя собствен проект за създаване на съзвездие от интернет сателити под името "Сфера", но първите апарати ще бъдат изпратени в орбита най-рано през 2024 г.