Три дни след като Samsung представи първия в света сгъваем телефон Galаxy Fold, Huawei не закъсняха със своето предложение в тази нова категория смартфони, където конкуренцията видимо също ще е ожесточена. 

Докато очакваме новите модели от P30 серията, чието представяне е в края на март в Париж, от Huawei побързаха да ни запознаят със своя сгъваем телефон. Mate X е най-новото попълнение в най-високата серия на марката, което се различава от всичко, представяно от нея досега.

Galaxy Fold на Samsung - всичко за първия сгъваем смартфон

Galaxy Fold - всичко за първия сгъваем смартфон на Samsung

Чакането свърши, започваме с пестенето

Телефон и таблет в едно - това е концепцията на сгъваемите телефони, която се следва и от Mate X. Моделът на Huawei също поддържа 5G, а от марката го определят като "най-бързия сгъваем 5G телефон в света". Ето и какви са разликите с Galaxy Fold, с който са в пряка конкуренция в момента.

Дисплеят

Безспорно това е най-любопитната част от концепцията за сгъваемите телефони. От Samsung заложиха на идеята устройството да има един малък дисплей, който позволява употреба в затворено положение, и един голям, скрит от панел. Когато разгънем телефона, изображението се прехвърля от малкия на големия екран.

При Huawei Mate X обаче ситуацията е малко по-различна. Дисплеят обгръща рамката, а не обратното. Той е 8-инчов, OLED FullView с резолюция 2480 x 2200. Прегъва се на две, благодарение на иновативния механизъм. В затворена позиция може да се използва като 6.6-инчов от едната, или 6.3-инчов от другата страна на устройството.

Снимка 408754

Източник: All Channels

Механизмът

Докато при Glaxy Fold имаме прорез в големия дисплей, то при Mate X самият дисплей буквално се сгъва. Механизмът Falcon Wing, който е от задната страна на дисплея и позволява това движение, гарантира безброй безпроблемни сгъвания и разгъвания.

Той защитава дисплея и от възможността да се надраска или напука от механичните движения. Механизмът съдържа над 100 компонента, широк е едва 11 мм и от Huawei са се погрижили да го патентоват.

Но само този механизъм не е достатъчен, за да функционира сгъваемият телефон така, както се предполага. Затова покритието на дисплея не е Gorilla Glass, а е създадено от специален полимер, който позволява тази гъвкавост, пише CNET.

Снимка 408752

Източник: All Channels

Камера, процесор и други характеристики

Докато при Samsung Fold имаме общо шест камери, разпределени на три места, при Mate X подобно количество явно се смята за прекалено разточителство. Камерата тук е една, четворна, но може да се използва и като селфи, и като основна, в зависимост от това в каква позиция използваме устройството. Разработена е съвместно с Leica, за да оправдае високите очаквания към моделите от серията Mate.

Процесорът на Mate X е Kirin 980, впечатление прави и 5G моделът Balong 5000. Устройството има 8 GB RAM и 521 GB вътрешна памет, която може да бъде разширена чрез допълнителна карта.

Пръстовият отпечатък е вграден в страничния бутон и отключването на дисплея става само с едно натискане - бързо и сигурно. Мултитаскингът и тук е заложен като едно от основните предимства, както и при Galaxy Fold, където обаче можем да навигираме между три програми, а при Mate X - между две.

Подобно устройство се нуждае от мощна батерия, която да го захранва. Тя е 4500 mAh и поддържа функцията за бързо зареждане - до 85% в рамките на половин час. Няма възможност обаче за безжично зареждане.

Huawei, Mate 20 Pro и първият AI симфоничен концерт

Как звучи Северното сияние

Когато музиката срещне технологиите

Очаква се Mate X да надмине по цена сгъваемия модел на Samsung и да се предлага за около 2300 долара. Това обаче ще се случи чак през юни или юли, като точна дата засега не се уточнява. Засега моделът е само в един цвят - Interstellar Blue.