Снощи, 28 ноември, в зала Брамс във Виена се проведе един нетрадиционен концерт. Симфонията Sound of Light е комбинация между модерни технологии, класическа музика и... Северното сияние. Музикалният и технологичен експеримент е на Huawei, а зад крайния резултат стои дълга подготовка.

За да може да бъде представено Северното сияние чрез музика, природният феномен първо се заснема. Кадрите са дело на професионалния фотограф Кйегил Скогли.

Уникална по рода си AI платформа, базирана на изкуствения интелект на смартфона Mate 20 Pro, разпознава и анализира различните характеристики на светлината - цвят, скорост и други, и генерира няколко музикални варианта на това, което е видяла.

Интензитетът на композицията например зависи от различните светлосенки на сиянието. И всичко това се прави не с няколко суперкомпютъра, а само с помощта на капацитета на Mate 20 Pro.

Така създадените музикални елементи се обработват първо от композитора Марк Сейфриц, а след това и от диригента и композитор Джеймс Шиърман, който придава завършения вид на симфонията, изпълнена от оркестъра във Виена.

Благодарение на всички тези хора, а и на изкуствения интелект, Sound of Light постига както завършен вид, така и основната си цел - да звучи така, сякаш Северното сияние и изкуственият интелект говорят чрез музиката.