Трябва ли да броим децибели, както броим калории? Все повече експерти смятат, че шумният модерен живот ни разболява и че е време да минем на "шумова диета".

Всички знаем, че прекомерният шум излага слуха ни на риск, като ни прави и по-раздразнителни и напрегнати. Но има и  все повече доказателства, че това засяга и здравето ни.

Обикновено проблемът е в шума от автомобилите, влаковете и самолетите, а проучванията свързват това с високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт, припомнят от Daily Mail

Снимка 587195

Източник: iStock

Едно датско изследване, публикувано в European Heart Journal през 2011 г., установява, че за всеки 10 децибела увеличение на шума, рискът от инсулт за хората на възраст над 65 години се увеличава с повече от една четвърт.

Междувременно през 2013 г. изследователи от Imperial College London и King"s College London откриват, че хората, които живеят близо до Хийтроу, са изложени на по-голям риск да бъдат приети в болница или да умрат преждевременно.

Шумът от автомобилите, зебровите амадини и как влияе трафикът на тези птици

Когато шумът от трафика състарява птиците

Още едно негативно влияние от съжителството им с хората в градовете

За първи път обаче шумовото замърсяване, причинено от пътния трафик, е свързано с нарастващата криза със затлъстяването. Изследователи от престижния институт Karolinska в Швеция установяват, че хората, които живеят близо до натоварен път, са по-склонни да напълнеят, отколкото тези, чиито домове са в по-тихи квартали. В изследване, проведено от 1990 г. до 2010 г. върху над 5000 шведи, те откриват, че шумът от автомобили, влакове и самолети може да "увеличи риска от затлъстяване".

Снимка 587196

Източник: iStock

Учените смятат, че хора, които постоянно са изложени на въздействието на един от трите източника на т.нар. шумово замърсяване при ниво най-малко 45 децибела, вероятността за увеличение на обиколката на талията е с 25 % по-голяма. Процентът нараства два пъти, ако хората са изложени едновременно на въздействието и на трите източника.

Белият шум, ефектът му върху съня и за какво да внимаваме

Как да спим без приспивателни

И за малки, и за големи

Основният виновник за трупането на тези килограми е стресът, предизвикван от силния шум. Заради него се увеличава производството на хормона кортизол, като защитна реакция на организма. А колкото по-дълго нивата на кортизол остават високи, толкова повече расте апетитът за мазни храни, с които пък трупаме килограми.