Гореща лятна вълна в момента се вихри в Европа и буквално се е разгоряла из Испания, Франция, Португалия, Великобритания и Гърция. Покрай огнените събития, вероятно на мнозина ни е любопитно каква точно е връзката между горещото време и възникването на пожари.

Туркменистан, "Портите на ада" и пожарът, който гори вече 50 години

Къде се намират "Портите на ада"

Една забележителна огнена дупка

Оказва се, че високите температури, сами по себе си, не причиняват пожари. Въпреки това, по-топлото от обичайното време създава предпоставки за възпламеняването и бързото разпространение на горски пожари.

А от Световната здравна организация (СЗО) поясняват още повече.

Снимка 581942

Източник: iStock

"Горските пожари често са причинени от човешка дейност или пък от природно явление като мълния, а те могат да се случат по всяко време и навсякъде. При половината от регистрираните горски пожари не се знае как са започнали."

Снимка 581943

Източник: iStock

Добре известен на мнозина факт, потвърждаван от СЗО, е, че рискът от възникване на горски пожар се увеличава при изключително сухи метеорологични условия. Например суша - а тя, както и можем да предположим, съответно е предизвикана от горещото време.

Australian Firefighters Calendar, австралийските пожарникари, календарът за 2022 г. и каква е мисията им този път

Австралийските пожарникари са отново тук

Готови да помагат

Вероятно сме виждали и изсъхнали от жегата гори и треви. А именно те са идеалното "гориво" за появата и разрастването на пламъци, пише Metro.