За промените в климата се алармира все по-усилено в последните години. Оказва се, че това е проблем, който засяга всички - от хората, през животните, до обитателите на най-трудно достъпните места на планетата. Каквато е т.нар. зона на здрача или най-дълбоките части на океана, които, оказва се, са изпълнени с живот.

Гренландия, спускането на микрофони в океана и екологичната мисия на Шона Макдоланд

Как звучи замърсяването на океаните

И една любопитна мисия край Гренландия

Глобалното затопляне обаче драстично влияе върху биоразнообразието в зоната и дори се предвижда, че до края на века то ще намелее с до 40%, според изследователи от Ексетърския университет.

Зоната на здрача, известна още като дисфотична зона, се намира между 200 и 1000 м. под водата. Сега тя е обитавана от различни форми на живот, но през по-топлите периоди от историята на Земята там са съществували значително по-малко организми.

Снимка 616719

Източник: iStock

Изследователите стигат до това заключение, след като разглеждат два топли периода от миналото на нашата планета - преди около 50 милиона години и преди 15 милиона години. За целта те изследват запазени микроскопични черупки.

Изводите на учените, публикувани в Nature Communications, са, че много по-малко организми живеят в дълбочините на океана през тези периоди, а причината е в количеството бактерии, които разграждат храната им по-бързо.

Богатото разнообразие от организми в зоната на здрача се развива едва когато океанските води започват да се охлаждат. Така те запазват храната за обитателите за по-дълго време и подобряват условията, позволяващи на живота да процъфтява.

Снимка 616718

Източник: iStock

Дисфотичната зона е жизненоважно местообитание за морския живот. Заради липсата на слънчева светлина в нея не може да се осъществи фотосинтеза, но въпреки това е дом много риби, микроорганизми, планктон и медузи.

Важна функция на зоната е да поглъща газовете от атмосферата, отговорни за загряването на планетата, пише BBC.

Морските звезди, копиотрофите, глобалното затопляне и защо умират

И морските звезди едва дишат

Според учените положението е сериозно

Но промените в зоната вече са в ход, според учените. Направените изследвания показват колко чувствително е океанското местообитание към затоплянето на климата. И ако не бъдат намалени емисиите на парникови газове, може да се стигне до изчезването на голяма част от организмите, при това в рамките само на 150 години. А последствията ще се проявяват с хилядолетия след това.