Отдавна чуваме предупреждения за рисковете от боядисване на косата у дома или в салоните. Използваните продукти могат да причинят алергии и дразнене на кожата. Много учени смятат също, че многократната употреба на някои бои е свързана с опасността от онкологични заболявания.

Побеляването на косата и как ни влияе стресът

Изненадващата причина косата ни да побелява

Ново шокиращо откритие

Но съвсем скоро може да има решение за всички, които търсят естествени алтернативи на боите и козметиката.

Учени от Северозападния университет в САЩ са разработили нов начин за създаване на спектър от естествено изглеждащи цветове за косата. Това става чрез изолиране на естествени ензими от гъби и тяхното модифициране.

Гъбите, както и човешката коса, нокти и кожа, съдържат меланин. Този пигмент оцветява клетките и ги предпазва от вредното лъчение. Има няколко разновидности на това вещество, от които зависи какъв е цветът на кожата и косата ни.

Снимка 504493

Източник: iStock

При боядисване на косата фризьорите обикновено унищожават меланина с помощта на водороден пероксид или други окислители, а след това боядисват косите с амонячна вода и изкуствена боя.

Експериментирайки с ферментирали гъби, които съдържат подобни пигменти, американските биохимици установяват, че ефектът може да се постигне, без да се отстранява меланина, а като като се покрива с него повърхността на косъма.

4 вредни компонента в продуктите за коса

4 вредни компонента в продуктите за коса

Какво да избягваме, когато избираме

Въпросните ензими засега предоставят възможност косата да се боядисва само в естествени нюанси: светлокафяво, кафяво, червено и черно. Следващата цел на специалистите е да разработят различни цветови варианти.

Създадената боя е напълно безвредна и издържа на многократно миене с вода и шампоан. Освен това, защитава косъма от ултавиолетовото лъчение.

Спанак, яйца, киви и какво да ядем за здрава и красива коса

Храни за красива и здрава коса

По-важни от всички козметични продукти

Учените се надяват, че идеята им ще привлече вниманието на производителите на бои и ще помогне на хората, които имат алергии, тъй като меланинът вече се съдържа в организма ни и към него едва ли може да се развие алергия, пише Еurek Аlert. Проучването е публикувано в списание Chemistry of Materials.