В последно време не сме чували друго, освен критики, по адрес на Facebook и нейния основател Марк Зуърбърг. Това обаче не го спира да мечтае смело и да разгласява мащабните си планове за близкото бъдеще.

Facebook, Marketplace и как там се продават защитени територии от Aмазонската джунгла

Да си купиш парче от Амазонската джунгла във Facebook

Ще спре ли това престъпление

От социалната мрежа обявиха, че планират да наемат 10 хиляди служители в Европа, които да подпомогнат разработването на т.нар. метавселена. Това е паралелен онлайн свят, в който потребителите могат да работят, учат и играят в изцяло виртуална среда, най-често използвайки VR очила.

"Метавселената има потенциала да помогне за отключване на достъпа до нови творчески, социални и икономически възможности. И европейците ще я оформят още от самото начало", се казва в официалното съобщение на компанията.

Снимка 524105

Източник: EPA/БГНЕС

Кадрите, които компанията на Зукърбърг ще търси и наеме в следващите пет години, ще са предимно "високо специализирани инженери". А инвестицията именно на европейския пазар не е случайна - достъп до много потребители, класни университети и добре подготвени кадри.

От Facebook са категорични, че създаването на метавселената, което очевидно е техен приоритет в следващите години, няма да стане "за една нощ", като обещанието е да си сътрудничат с различни компании по пътя към голямата цел, предава BBC.

Реалистичната прогноза на компанията е изграждането на метавселената да отнеме между 10 и 15 години. А първата инвестиция в размер на 50 милиона долара в организации с нестопанска цел вече е направена.

Pornhub, сривът на Facebook и Instagram и как порно сайтът спечели от него

Как Pornhub спечели от срива на Facebook

В крайна сметка явно всичко опира до порното

Грандиозните планове на Зукърбърг и компанията му идват на фона на отново надигащите се критики към социалната мрежа и предложенията за ограничаване на дейността й. Вместо това обаче, Facebook цели точно обратното. А времето ще покаже дали сметките им ще излязат криви.