Често емоциите взимат връх и могат да определят ежедневието ни. Ако сме пренатоварени с хиляди задачи, тревожните мисли не спират да се въртят в главата ни, чувстваме че губим контрол над себе си понякога реагираме прекалено, то вероятно имаме нужда от емоционален детокс.

Той е необходимата грижа за нашето психично здраве, което пък е пряко свързано и с физическото ни състояние. Защото тялото и ума са едно цяло, а нашата е отговорността да ги поддържаме в баланс, който често може да се поразклати именно от емоциите.

Обичаме да говорим за физически детокс и за това как да изчистим организма от токсини и всичко ненужно. Но не по-малко важно е да знаем как да прочистим и съзнанието си от всички мисли и чувства, които ни завладяват. Ето и няколко лесни техники за емоционален детокс, с които да забавим темпото.

Снимка 513217

Източник: iStock

Истината

Често се поддаваме на стреса и го оставяме да ни завладее, без дори да имаме ясна представа какво точно го поражда. А първата и най-важна стъпка от борбата с него е именно ясното назоваване на причинителя на нашите емоционални терзания.

Тяло и душа в едно

Физическият детокс е свързан с припознаване на нови, по-полезни за здравето ни навици - като здравословно хранене и повече спорт. Добре е те да бъдат части от емоционалния детокс, защото когато се чувстваме по-добре, по-активни сме и по-здрави, това ни помага да мислим по-трезво и да не изпадаме в емоционални дупки.

Прочистване

В нашето забързано и технологично ежедневие, когато информацията ни залива отвсякъде, е наистина трудно да изпразним съзнанието си. За да улесним тази задача, е добра идея да започнем да си водим дневник, в който да записваме всички мисли и чувства, които иначе не ни излизат от ума.

Снимка 513218

Източник: iStock

Можем да започнем да практикуваме и медитация, защото тя е най-бързият и лесен начин да се научим да бъдем тук и сега, а не в миналото или бъдещето, където винаги има място за притеснения.

Социални мрежи

Колкото по-голяма част от живота ни заемат те, толкова по-вероятно е да са причинител на стрес и тревожност. А ние със сигурност искаме да се отървем именно от тези емоции.

Затова е добре да си дадем почивка от Facebook и Instagram и да обърнем повече внимание на това, което се случва в истинския ни живот, а не непрекъснато да го сравняваме с всичко, което виждаме онлайн.

Оплакване

Това е един от най-вредните ни навици, който непрекъснато налива масло в огъня на негативните емоции. Ако за нас чашата винаги е наполовина празна, просто няма как да бъдем щастливи. Затова важна част от емоционалния детокс е да си забраним да се оплакваме за щяло и нещяло и да бъдем благодарни за това, което имаме в живота си.

Прошка

Тя също е не по-малко трудна, но и не по-малко важна. Да простим и да поискаме прошка при всички случаи действа прочистващо и ни помага да се освободим от негативните емоции, които иначе трупаме в себе си. А това е повече от токсично...

Снимка 513220

Източник: iStock

Замяна

Подобно на всеки друг детокс, и при емоционалния първо се отърваваме от всичко, което ни вреди, а след това запълваме празните места с хора и навици, които ни действат положително.

От съществено значение е да премахнем токсичните хора от живота си и да се заобградим от такива, които ни карат да се чувстваме добре и да растем. Придобиването на нови навици, стартирането на нови хобита и създаването на положителни емоции ще ни помогне да разнообразим ежедневието и да се преборим лесно със стреса, предава Reader's Digest.

Разбира се, за да има ефект от емоционалния детокс, трябва да продължим да се придържаме към новопридобитите навици и начини на мислене. Това може да се окаже по-сложна задача, но важното е да не забравяме да искаме помощ и подкрепа винаги, когато усетим, че имаме нужда от нея.

Силният мъж, психиката, емоциите и признаците, по които да го познаем

Как да познаем психически силния мъж

Всички ги харесваме, но все по-трудно се намират

Също така, в седмичния и месечния ни график винаги трябва да има време, отделено само за нас. В него не сме длъжни да комуникираме с никого, да отговаряме на нечии очаквания и да се затормозяваме с всички битовизми.