Екзопланетите се споменават далеч по-рядко в сравнение с добре познатите Марс, Нептун, Сатурн и останалите в редицата. Но учените от NASA неслучайно са насочили телескопите си към тях, защото и те имат огромно значение за човечеството.

NASA, Международната космическа станция и необходим ли е план за унищожаването й

NASA планира да "убие" Международната космическа станция

Кога ще дойде краят й

Екзопланетите са всички извън нашата Слънчева система. Изучаването им е сравнително нов клон в науката астрономия, като първите такива са открити през 90-те години на миналия век. А от тогава до днес броят им нараства драстично.

Учените трябва да разчитат на наблюдения от телескопи, защото те са твърде далеч, за да можем да ги посетим със съществуващите технологии. Дори най-близката сред тях от всички известни до момента - Proxima Centauri b, е на разстояние от четири светлинни години.

Снимка 545117

Източник: iStock

Ако се качим в колите ни и се движим до екзопланета със скорост около 100 км/ч, ще са ни нужни 47 милиона години, за да стигнем до нея. А на сондите на Voyager, които летят с десетки хиляди километра в час, ще им трябват около 75 000 години, според скромните изчисления на NASA.

Повечето екзопланети са открити с помощта на транзитния метод. При него учените наблюдават дадена далечна звезда и измерват в каква степен тя се затъмнява, когато друга екзопланета минава пред нея.

Снимка 545118

Източник: iStock

Особен интерес представляват екзопланетите, които съществуват в обитаемата зона на техните звезди - област, която не е твърде гореща и не е твърде студена, за да бъде открита вода на повърхността им.

Защото именно те могат да бъдат потенциално обитаеми и да играят ключова роля в търсенето на нови условия за живот във Вселената. Една от тях е K2-18b, която се намира на около 124 светлинни години от нас.

Джеф Безос, Илон Мъск, NASA и защо собственикът на Blue Origin съди космическата агенция

Безос съди NASA заради Мъск

Враждата им няма край

Преди дни от NASA съобщиха в профила си в Twitter, че "астрономите все още намират светове" и че разполагат с потвърдени данни за 40 нови екзопланети. С тях общият им брой в момента възлиза на 4512. И изброяват още 7721 планетарни кандидата, които могат да бъдат добавени в списъка, но все са на етап проучване.