Джеф Безос може да полетя в Космоса преди Илон Мъск, но SpaceX наскоро даде повод на най-богатия човек на света не само да завиди за успеха, но дори и да си търси правата по съдебен път.

Илон Мъск, SpaceX, сделката с NASA за кацане на Луната и как отново изпревари Джеф Безос

Мъск открадна Луната под носа на Безос

Плюс няколко милиарда

Компанията на Илон Мъск спечели договор с NASA с за 2.9 милиарда долара, като това, което се изисква от нея, е да създаде пилотиран спускаем апарат, с който да се осъществяват първите мисии до Луната от 1972 г. насам.

Сделката не изненада мнозина, защото SpaceX и космическата агенция на САЩ вече са си партнирали неведнъж, като последният бе преди няколко месеца, когато трима астронавти стигнаха до Международната космическа станция на борда на частната Falcon 9.

Снимка 504995

Източник: GettyImages

Но този път залогът е голям, а големият губещ се оказа Джеф Безос, който не успя да се добере до заветния договор с NASA и е решен да не се оставя в тази позиция, а да се бори докрай.

Тази седмица от името на Blue Origin е заведено съдебно искане за преразглеждането на решението на космическата агенция, защото то се определя като "незаконна и неправилна оценка на предложенията". 

Снимка 515483

Източник: GettyImages

Основното възражение на Безос е, че от NASA първоначално обявиха намеренията си да изберат две компании, на които да възложат амбициозния проект. Тогава освен SpaceX и Blue Origin, в надпреварата участваше и трета - Dynetics.

През април тази година пък бе обявено, че заради свиване на бюджета изпълнителят ще бъде само един, а месец по-късно се разбра, че това е компанията на Мъск, припомня Daily Mail.

NASA, Международната космическа станция и необходим ли е план за унищожаването й

NASA планира да "убие" Международната космическа станция

Кога ще дойде краят й

Едно протестно искане, подадено от Blue Origin и Dynetics през юли, вече бе отхвърлено като несъстоятелно. Затова и сега шансовете съдът да одобри негодуванието на Безос не са особено големи. Така системата за кацане на Луната Blue Moon вероятно ще си остане за частна употреба и няма да влезе в полза на космическата агенция на САЩ, както се надяваше милиардерът.