Винаги сме се чудили какво ли е да си в Космоса. А покрай този въпрос сме си задавали и още един: На какво ли ухае това необятно пространство?

Според CNN вече можем да добием тази представа, благодарение на новия парфюм Eau de Space. Ароматът е разработен от Стив Пиърс, химик и основател на Omega Ingredients, който сключва договор с НАСА през 2008 г.

Астронавтите, които съдействат на химика, за да улови точния аромат на Космоса, твърдят, че парфюмът е смесица от различни миризми, между които се открояват на барут, пържола, малини и ром.

"Това е нещо като миризма от пистолет, веднага след като изстреляме патрона", по този начин Пеги Уитсън, астронавт и бивш жител на Международната космическа станция, определя аромата на Космоса.

Европейската космическа агенция, ClearSpace-1 и първият робот за почистване на космоса

Роботът, който ще чисти Космоса

Над Земята обикалят 170 милиона боклуци

Първоначално Eau de Space е създаден през 2008 г., като целта му е била да помага на астронавтите да се подготвят за миризмата на Космоса и да свикнат с нея, преди да се сблъскат с реалната.

Парфюмът се предлага в Kickstarter за около 15 долара, като ще бъде готов за доставка до октомври 2020 г. Според CNN, ако Eau de Space пожъне успехи и има търсене, скоро може да бъде наличен и друг парфюм (Smell of the Moon), който пък ще ни разкрие как мирише Луната.

Space Perspective, балонът-капсула Neptune и новата възможност за туризъм в Космоса

Балонът, който ни изстрелва до Космоса за няколко часа

А връщането е още по-екстремно