Докато човечеството се чуди как да спаси планетата от целия боклук, който сме създали от настъпването на индустриализацията насам, мнозина забравят за още едно място, чието почистване е наше задължение - Космоса.

В момента около Земята обикалят над 170 милиона парчета боклук, които са се образували от неактивни и разрушени сателити, отпадъци от ракети и частици отлепена от сателитите и ракетите боя.

От Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщават, че в момента над нас летят около 2000 активни сателита и над 3000 дефектирали такива.

Снимка 457419

Източник: iStock

Въпреки че този боклук е невидим за нас, той представлява сериозна заплаха за всичко живо на планетата, тъй като може да предизвика катастрофални сблъсъци между сателити и други космически апарати.

Наскоро ЕКА съобщи, че възнамерява да изпрати в Космоса първия робот, който ще е натоварен със задачата да почиства космически отломки.

Конкретната цел на мисията ClearSpace-1 е да събере от близкия Космос част от ракета на космическата агенция, която от 2013 г. насам се носи в пространството над нас.

Илон Мъск, SpaceX, Starlink и поредните оплаквания срещу интернет сателитите

Нови оплаквания срещу интернет сателитите на Илон Мъск

Ще заприлича ли нощното небе на пикселизиран екран

Роботът е оборудван със специални "ръце", с които да се захване за боклука и да го повлече обратно към земята. При навлизане в атмосферата и роботът, и частта от ракетата, ще изгорят, преди да достигнат земната повърхност.

Бюджетът на мисията възлиза на 100 милиона евро, което е доста сериозна сума, както можем да се досетим и сами.

Samsung, SpaceSelfie, Galaxy S10 5G и падналият сателит за селфита

Когато от небето валят сателити

Историята на SpaceSelfie

Именно високата цена на подобни мисии и липсата на организации, които са готови да я платят за момента са основните причини да не чистим Космоса по-активно.