В края на годината винаги е време за равносметки. А в края конкретно на тази година, те няма да бъдат особено приятни за мнозина.

Макензи Скот, бившата съпруга на Джеф Безос и за какво похарчи четири милиарда за четири месеца

Бившата на Безос похарчи 4 милиарда за 4 месеца

Не си поплюва тази жена

Пандемията от COVID-19 промени не само социалния ни живот, но и работата, и финансите ни. Малцина са тези, които могат да се похвалят с промяна към добро, особено в последния аспект. Но има едни 10 човека на планетата, за които 2020 г. се оказа най-печелившата досега, защото състоянието им се увеличи общо с 450 милиарда долара.

Още при първата вълна на пандемията през пролетта стана ясно, че големият печеливш от нея е най-богатият човек на света Джеф Безос. Собственикът на Amazon имаше нетно състояние от 113 милиарда долара през март, а през октомври стана първият човек, притежавал няколко над 200 милиарда долара (общо 203 милиарда).

Снимка 486309

Източник: Twitter / Forbes

Това е скок с над 90 милиарда за няколко месеца. И той не е никак случаен на фона на факта, че през втората половина на годината продажбите в Amazon скочиха с над 40%.

За Илон Мъск пък това бе може би най-инфарктната година. Но важното е, че накрая и триумфира. Докато всички вещаеха краха на компаниите му, основателят на Tesla и SpaceX успя да увеличи състоянието си от 25 милиарда през март до впечатляващите 153 милиарда.

Така от 35-о, предприемачът се изстреля директно на второто място в класацията за най-богатите хора на света. А увеличаването на състоянието му по време на пандемията е дори по-голямо от това, с което може да се похвали Безос - близо 280% в сравнение с "едва" около 90%.

Снимка 502719

Източник: GettyImages

Марк Зукърбърг също се нарежда след милиардерите, извлекли дивиденти от така създалата се ситуация. По данни на USA Today, неговото състояние се е увеличило с около 85% - от 55 милиарда през март до 101 милиарда долара през октомври. Така основателят на Fасebook се нареди сред четиримата в света, които имат над 100 милиарда долара.

Бил Гейтс пък отново си върна мястото в тази малка групичка, след като спечели около 20 милиарда от март досега и общото му състояние възлиза на около 120 милиарда долара. А стотици милиони предприемачът дари за разработването на ваксина срещу COVID-19.

Снимка 479051

Източник: GettyImages

Бернард Арно, най-богатият европеец, също не може да се оплаче от финансова криза. Дори напротив - със своите луксозни брандове той успя да удвои богатството си в последните няколко месеца. От 69 през март, сега милиардите му са около 148.

Други печеливши от пандемията са Лорън Бъфет с 85 милиарда, Лари Елисън - 88 милиарда, Лари Пейдж - 76 милиарда, Сергей Брин - 74 милиарда и Амансио Ортега - 75 милиарда. При всички тях ръстът в богатството е с около половина на това, което са имали преди пандемията, предава Guardian.

Tesla, Apple, Google и защо Илон Мъск не е успял да продаде компанията си

На кого Илон Мъск не успя да продаде Tesla

Когато и на милиардерите нещата не им се получават

А за да добием по-добра представа за мащабите на това забогатяване на най-богатите, финансистът Люк Хилдярд ни предлага едно сравнение. Увеличението в състоянието на тези 10 души за общо 10 месеца е по-голямо от това, което британското правителство похарчи за справяне със здравната и финансова криза за своето 66-милионно население - едва около 300 милиарда долара.