Да посрещаш децата от детска градина или училище, да ги гледаш докато родителите са на работа, да си на разположение почти по всяко време. Не, това не са изисквания в обява за гледачки, а работата, която вършат бабите и дядовците.

3 неща, които превръщат децата в успешни възрастни

3 неща, които превръщат децата в успешни възрастни

Трикове за родители

Последните могат да са в голяма помощ на родителите, а ново изследване, което стъпва на резултати от множество предишни, показва, че не по-малко полезно е и за самите баби и дядовци.

Над 200 хиляди участника от 21 страни участват в проучване на King's College Лондон, което показва, че грижата за внуци има положителен ефект върху психическото здраве и намалява чувството за самота, което много възрастни хора изпитват.

Снимка 596467

Източник: iStock

За сравнение учените дават грижата за болен роднина или такъв с недъг, която обикновено увеличава чувството за самота и усещането, че си сам в грижите си. Екипът на King"s College използва и 28 предишни изследвания за връзката между самотата и грижата за близки хора.

Едно от тях показва, че възрастни над 60 години, които прекарват средно 12 часа на седмица в грижи за внуците си се чувстват 60 % по-малко самотни от хора на тяхната възраст, които не правят същото.

Снимка 334870

Източник: iStock

От Guardian ни напомнят, че възрастните често са виждани като тежест за обществото от гледна точка на здравни и социални грижи, докато в същото време те полагат доброволен труд, когато се грижат за внуците и с това допринасят за общото благосъстояние.