Щастливо и спокойно детство, или такова, изпълнено с трудности и тежки моменти, които да стимулират израстването. Кое от тези две неща може да превърне едно дете в успешен възрастен? Примери и за двете има много, но според учените щастливо детство, през което са задоволени физическите и емоционални нужди, почти гарантира успешен съзнателен живот.

Различни изследвания потвърждават, че ако детето е било обгрижвано и е получавало достатъчно любов, то ще може да се изгради като пълноценен възрастен. Има и няколко неща, чрез които като родители може да му помогнем.

Снимка 379567

Източник: iStock

Минимум 10-15 минути концентрирано внимание на ден

Джули Моргенстърн - коуч по продуктивност и организираност, провежда проучвания с деца в продължение на осем години. Те показват, че малките се чувстват обичани и сигурни, ако сме готови да им обърнем специално внимание поне по 10-15 минути на ден. През тях не трябва да се занимаваме с други дейности като готвене, оправяне на къщата, работа на компютъра или ползване на мобилния телефон.

Снимка 360670

Източник: iStock

Пътуване в чужбина

"Прекарването на време в непознати градове, държави и култури ни прави по-толерантни и приемащи, по-уверени в способността да се справяме в различни ситуации", казва професорът по психология от университета George Mason Тод Кашдън.

Снимка 339095

Източник: iStock

Достатъчно сън

Мащабно проучване сред близо 180 хиляди деца в Гърция, публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine, показва важната роля на съня за цялостното здравословно състояние на деца и подрастващи. Тези, които са спали под девет часа на нощ (за по-малките) или осем часа на нощ (за тийнейджърите), са по-склонни да се хранят с нездравословни храни, да посягат към сладкото и да прекарват повече време пред екрана на компютъра, телефона или телевизора.