Едно от нещата, които вече ценим повече заради пандемията, са външните пространства около дома ни. И въобще не става въпрос за самия имот, а за психическото ни и физическо благосъстояние.
Независимо дали става въпрос за тераса или двор, според експертите това са едни от най-лесните за усвояване и надграждане пространства. Най-малкото, защото рядко се налага да се бутат стени. Отделно, колкото и да вложим като разходи и енергия, усилията ни бързо биват възнаградени.
Все пак, и в този случай има тънкости и тенденции, които е добре да имаме предвид, преди да се захванем с ремонт или създаване нов кът под небето.
За да не хабим усиля напразно, от Robb Report се срещат с трима експерти в областта, които споделят някои тънкости в занаята.
Става въпрос за архитекта Пол Макклийн, ексктериорния дизайнер Лори Хейфъл и Раян Блум, съосновател на компанията Urban Bonfire, която произвежда и проектира уреди и кухненски мебели за открити пространства.
Външните пространства в наши дни
Основна тенденция в съвременната архитектура е силната връзка на интериора с екстериора. А главна цел на специалистите е да превърнат двора или терасата ни в едни от най-функционалните места за почивка и забавление.
И ако преди всичко се въртеше около барбекюто, заобиколено от тухли, мазилки и неръждаема стомана, то днес фокусът е върху павилиона или външната кухня. Те са в пъти по-функционални и са естетически по-издържани.
Една от причините е по-богатият в момента избор по отношение на декоративни и строителни материали, мебели и техника, които са създадени, за да се използват на открито, независимо от метеорологичните условия.
И трябва да се възползваме максимално от тях, ако предпочитаме да стоим на чист въздух.
Източник: iStock
Основните елементи
Всички обичаме удобствата на съвременната техника и рано или късно се изкушаваме от поредната покупка на някой нов и удобен кухненски уред. Ето защо дизайнерите съветват да не забравяме тази наша слабост, докато сме на етап проектиране. И спокойно да заложим на по-големите плотове.
И не само. Сред хитовете на пазара са каменните варианти с индукционно (магнитно) нагряване, които са напълно безопасни, включително и за децата, защото единственото, което могат да стоплят - са металните съдове. Също така са изключително подходящи за по-хладно време понеже предпазват ястията от изстиване.
Намира се и обратният вариант - студен плот. Той пък е идеален за бюфет, върху който да държим салатите, за да са свежи по-дълго.
Източник: iStock
За да удължим престоя си в нашия павилион или кухня, е добре да монтираме охлаждаща пергола. Тя издържа на топлина, дъжд и сняг. Нагревателите и подовото отопление също не са за подценяване, ако ни се затваря отново вкъщи, щом стане студено.
Източник: iStock
Допълнителни екстри
Според експертите, осветлението и звукът оказват изненадващо голямо въздействие. В най-добрия смисъл на думата, разбира се. Един външен бар с вградено осветление със сигурност би добавил още топлина и настроение към обстановката като цяло.
Хубаво е да включим още един елемент в екстериора - и това е водата. Не става въпрос за огромен басейн, а за присъствието ѝ дори в далеч по-скромна форма. Защото създава усещания за прохлада, спокойствие и простор.