Наскоро научихме, че един от грандиозните мегапроекти на Дубай - The Heart of Europe, ще се сдобие и със своята Дъждовна улица, на която местни и гости ще могат да се порадват на по-ниски температури и малко дъжд чрез система за контрол на климата.

Дубай, Heart of Europe и докъде стигна поредният амбициозен проект в арабското емирство

Европейският оазис в сърцето на Дубай

Още много причини да се посетим емирството

Но в арабското емирство винаги са с няколко хода напред и ни изненадаха с още една нестандартна идея - дронове да пускат електричество на облаците, за да предизвикват дъжд. И тук говорим за откритото небе над Дубай, под което преди няколко десетилетия имаше просто една гола пустиня.

Но ако тогава липсата на валежи не е била проблем, то сега определено е. Затова и са необходими необичайни мерки - точно като тази.

Преди дни метеорологичната служба на емирството се похвали в социалните мрежи с кадри на порои, който залива улиците. Подобно явление със сигурност е необичайно за тази част на света, но е жизненоважно, когато температурите достигнат рекорди стойности като 50 градуса по Целзий.

Използваната технология е създадена от експерти от Университета в Рединг във Великобритания. Нейната идея е, че дроновете, които летят към облаците, излъчват силен електрически заряд, който ги кара да се скупчват на едно място, за да произвеждат дъжд. И когато малките капки станат големи, те падат на земята.

Учените наричат това "облачно засяване" и то очевидно дава ефект, защото в небето над Дубай има достатъчно облаци, които да предизвикат валежи - просто им трябва малко помощ. Изкуствено предизвиканите валежи са част от текущ проект на Обединените арабски емирства за 15 милиона долара, предава Business Insider.

Дубай, Deep Dive Dubai и най-дълбокият плувен басейн в света

Подводният град на Дубай с рекорд на Гинес

Поредното чудо на емирството

Освен да доведе до повече дъждове, той има за цел да се намери и начин за запазване на дъждовната вода, вместо тя просто да се изпари. За тази цел страната разполага с близо 130 язовира и диги с капацитет за съхранение 120 милиона кубически метра. Тепърва обаче ще се разбере дали това е достатъчно, за да не се губи нито капка, паднала от небето.