Дубай вероятно е страната с най-много рекорди, свързани с архитектурата. Ако допреди няколко десетилетия там е било само пустиня, сега арабското емирство приковава погледите на целия свят с най-високите, най-луксозните и най-нестандартните сгради.

Дубай, Address Beach Resort и рекордът на Гинес за най-висок инфинити басейн в света

Басейнът-рекордьор в небето на Дубай

Още една причина да отидем там

А едно от чудесата на Дубай безспорно е изкуственият остров Палм Джумейра, който е дело не на природата, а на човешка ръка, и впечатлява с форма и размери. Но един още по-грандиозен проект е на път да превърне емирството е още по-желана туристическа дестинация.

Още през 2003 г. е поставено началото на мегапроекта The World, който е замислен като архипелаг от 300 изкуствени острова край бреговете на Дубай. Те са обединени от идеята да се създаде своеобразна карта на света и всеки остров да представя някоя държава. Стойността на начинанието е пет милиарда долара, а за осъществяването му ще са необходими 320 милиона кубични метра пясък и милиони тонове скали.

Сега, близо две десетилетия след първата копка, архипелагът е на една сравнително завършена фаза, но само в частта Европа. Heart of Europe ще бъде и в центъра на изкуствения архипелаг, когато бъде напълно финализиран. 

Най-малко 15 луксозни хотела, ваканционни селища и имения за милиони вече изникват едно след друго на островите, като са в процес финално довършване. Идеята е посетителите да се почувстват като на ваканция в някоя от страните на континента, без да се налага да напускат горещ Дубай.

На шведския остров например е разположено имение за 21.8 милиона долара. Ако отседнем в него, можем да се насладим на дворцова атмосфера с викингски привкус. А основната атракция е подземна стая със сняг. Той се произвежда от специална машина, задвижване от същото горещо слънце, което нагрява и инфинити басейна няколко метра по-нагоре.

Снимка 537354

Източник: Facebook / The Heart Of Europe

На острова има и няколко големи хотела, частен плаж и буйна растителност, която никак не е скандинавска, но е перфектна за дубайския климат. Има и зала за партита, от която присъстващите могат да помахат на съседите си от немския остров, който е съвсем наблизо, предава CNN.

Част от архипелага е и главният европейски остров, на който има различни курорти, вдъхновени от страните, които не са получили отделен остров. Така можем да изберем да почиваме в Портофино например.

Снимка 537353

Източник: Facebook / The Heart Of Europe

Тук вниманието привличат цветните фасади и служители, които говорят на италиански. Тук е и първият семеен хотел в Близкия изток. В бутиковите хотели в района на Лазурния бряг пък много лесно можем да се пренесем в Монако, Ница, Кан и Сен Тропе.

На основния европейски остров ще бъде изграден и най-големият устойчив плувен басейн в света, който се захранва с морска вода, обезсолена по специална технология с използване на соларна енергия и с прилагане на природосъобразна филтрация.

На него ще се намира и Дъждовната улица, която е с контрол на климата, температурите се поддържат около 27 градуса по Целзий и често вали дъжд - необичайни за местните жители явления.

Интересна част от довършителните работи е и създаването на The Floating Lido - курорт, вдъхновен от Венеция, включващ хотел, първия в света подводен СПА център и фитнес, както и плаващ плаж. Швейцария пък ще бъде представена чрез 77 вили в алпийски стил.

Планира се създаването и на плаващ полицейски участък и цирк с холограми на животни. Освен това, ще има специален хотел за сватби, както и остров под формата на сърце, където младоженците могат да прекарат медения си месец.

Дубай, мегапроектът The World и как изглежда една различна Европа

Сърцето на Европа в сърцето на Дубай

Поредният мегапроект

Целият този грандиозен проект може да изглежда като заплаха за околната среда, но истината е, че проектантите са помисли и за нейното облагородяване. Така например се очаква около островите да се развъждат 50 вида водни животни, включително и специален вид акули, които не са опасни за хората. А местните и прелетните птици ще са повече от доволни от буйната растителност на островите.