В последните месеци пандемията успя да промени сериозно и света на модата като голяма част от ревютата започнаха да се провеждат само онлайн или без публика. И докато доброто старо време започва да се завръща малко по малко, една тенденция е тук, за да остане.

Есента, летните дрехи и как да продължим да ги носим и през по-студените месеци

Как да носим летните дрехи и през есента

Модни трансформации

Преди дни модната къща Dolce&Gabbana продаде дрехи и бижута на стойност 5.7 милиона долара. Колекцията Collezione Genesi се състои от общо девет артикула. Всички те бяха представени под формата на оригинални цифрови файлове (NFT), с които не може да се търгува.

И докато това сe определя за все по-актуална форма на изкуство е важно да споменем, че някои от дрехите нямат своите реални еквиваленти т.е. не съществуват наистина, а само в дигиталното пространство. Пет от тях пък имат и физическа форма - две рокли, костюм и две корони, украсени с бижута.

Най-скъпият артикул, продаден на търга, пък е "костюмът от зелено стъкло", чиято цена достигна милион и 199 916 долара. Закупен е от базираната в Лондон фирма за електронна търговия Boson Protocol. Сега тя притежава оригиналния цифров файл, на който костюмът е носен от безличен, сребърен манекен, предава Daily Mail.

Фирмата купувач има една година, за да избере за кой неин служител да бъде ушита и реална версия на дрехата. Тя ще бъде създадена от 100% коприна, множество кристали Сваровски и 72 избродирани елемента от муранско стъкло.

Цифрови и физически копия бяха продадени и от златната, и от сребърната рокля от колекцията - съответно на цена 767 261 и 641 113 долара. За направата им също се използва коприна, камъни Сваровски и муранско стъкло.

"Черешката на тортата" на колекцията обаче безспорно са трите корони, една от които е само в дигитален вариант. Физическите достигнаха цена от 997 923 долара, а дигиталната - милион и 443 277 долара.

Реалните бижута са вдъхновени от Венеция, Двореца на дожите и близката часовникова кула на площад Сан Марко. Виртуалната пък носи идеята за измислено кралско, което съществува само във въображението. Важно уточнение е, че плащания са се приемали и с дигиталната валута етериум - въображаеми дрехи за въображаеми пари.