След коледните и новогодишните празници темата за диетите е особено актуална. През годините сме изпробвали какви ли не предложения, но сега един нов хранителен режим привлече вниманието ни. Така наречената диета на Буда използва древна мъдрост и съвременна наука, за да създаде уникален начин, с който да влезнем във форма.

Според списание Health, писателят, учен и учител по дзен будизъм Дан Зигмънд е създал диета, която комбинира учението на Буда със съвременната наука на диетите. 

Снимка 390913

Източник: iStock

Зигмънд описва хранителния режим в книгата си Buddha's Diet: The Ancient Art of Losing Weight Without Losing Your Mind (Диетата на Буда: древното изкуство за отслабване, без да губим ума си) като един по-различен начин за периодично гладуване. Зигмънд го нарича време-ограничителна диета, което означава, че човек яде само определен брой часове на ден.

Идеята е хората да се фокусират върху това кога ядат, за разлика от това какво ядат. Диетата се основава на концепцията, че нашият метаболизъм се нуждае от почивка от храната всеки ден - нещо, което западната култура на хранене не предлага.

Всичко, от което човек трябва да следва при диетата на Буда, е скала, часовник, желание да се пребори с нощния глад и, разбира се, отворен ум. Има различни фази на диетата, тъй като участниците стесняват прозореца си за хранене.

Снимка 364472

Източник: iStock

В началото трябва да ограничаваме своето хранене до 15 часа на ден. След това трябва да понижим до 12 часа и да намаляваме с един час, докато достигнем до само девет часа дневно.

На пръв поглед деветчасовият прозорец за ядене не изглежда толкова труден за постигане, но всъщност не е нещо лесно, особено като се има предвид, че сме будни поне 16 часа на ден. И все пак си струва да опитаме.