В последните години битува мнението, че днешните деца се отглеждат в прекалено стерилна среда, която ги изнежва и потиска защитните сили на организма. Защото ние като малки сме изяли доста пясък, не всичко навсякъде е било и дезинфекцирано, пък сякаш бяхме по-здрави...

Децата, захарта, мозъкът и отрицателният ефект от сладкото върху паметта

Оглупяват ли децата от захарта

Последствия за цял живот

Разбира се, могат да се намерят защитници и на двете позиции, но сега обръщаме внимание на ново изследване по темата, проведено от британски учени.

Според "хипотезата за хигиената", която се появява през 80-те години на миналия век, ограниченият контакт с микроби в ранна детска възраст може да доведе до различни проблеми с имунната система, най-вече до алергии.

Снимка 537941

Източник: iStock

Теорията гласи, че се нуждаем от тези ранни срещи с бактерии, вируси и други микроби, за да не реагира организма ни на по-късен етап прекалено силно на различни безвредни, но алергизиращи вещества, като полени например.

Но изследователите от University College London и London School of Hygiene & Tropical Medicine са категорични, че връзката между детската хигиена и риска от развитие на имунни проблеми е по-сложна. По-честата поява на алергии пък се дължи предимно на използваните почистващи препарати, а не на отсъствието на микроби в домашната среда.

Децата са изложени доста често на различно влияние и срещи с микроби - при прегръдки от възрастни или игра в калта например. Затова и имунната им система укрепва достатъчно от добрите бактерии. А микроогрнизмите, открити в съвременните домакинства, не са тези, които подпомагат развитието на имунитета, твърдят учените.

Снимка 537939

Източник: iStock

Микробите в природната среда са тези, които имат съществено значение за правилното функциониране на защитните сили на организма на децата и те нямат нищо общо с почистването у дома.

Затова и проучванията през годините показват, че децата, живеещи в "по-мръсна" среда, като ферми или около много животни, много по-рядко развиват алергии от връстниците си в градовете. 

В изследването също така се отбелязва, че хората, живеещи в по-чисти домове, по-често имат здравословни проблеми заради редовното излагане на хлор и други вредни вещества, съдържащи се в препаратите. Те по-често развиват различни алергии или астма, но това се дължи на химикалите.

Снимка 537942

Източник: iStock

Учените подсещат също, че няма нищо лошо в това да почистваме редовно дома, но най-лесният начин, по който болестотворните бактерии достигат до организма на децата, е чрез ръцете. Затова именно тяхното редовно миене е правило номер едно, ако искаме да ги предпазим от различни инфекции.

Не е пропусната и ролята на задължителните ваксини срещу различни сериозни заболявания. Изследванията показват, че те създават свои собствени неспецифични имунни отговори, обучавайки имунната система по същия начин, както в миналото са го правили прекараните детски инфекции, предава Gizmodo.

Природата, градският живот и "природната пирамида", която определя по колко време ни трябва навън

20-5-3 или какво е природна пирамида

И как да я използваме за здравето си

Разбира се, този спор, които продължава вече десетилетия, няма да бъде решен от поредното изследване по темата. Но то ни дава нова храна за размисъл, а като извод можем да обобщим, че децата трябва редовно да си мият ръцете и да не пропускат разходките сред природата, за да бъдат по-здрави.