Често си казваме, че човек не оценява това, което има, докато не го загуби. Това важни за различни аспекти от живота ни, включително и за някои, които буквално сме приели за даденост - като това, че вода в реките и моретата винаги ще има или че след зимата идва пролетта.

Водата в пластмасови бутилки и огромното количество микропластмаса, което съдържа

Колко опасна може да е една бутилка вода

Невидимата заплаха, която не бива да подценяваме

В последните години всички сме свидетели на все по-притеснителни климатични промени, но дори когато сме в ролята на пряко засегнати от тях, си казваме, че май нищо не зависи от нас. А днес, 22 април, в Деня на Земята, е правилният момент да се замислим какво бихме могли да направим като отделна личност, за да допринесем за общото благо. Не само за нашето, а и за това на следващите поколения. 

Днешният ден, който не бихме нарекли толкова празник, колкото време за размисъл и равносметка, се отбелязва за пръв път през 1970 г. в САЩ и Канада по инициатива на ООН, а от 1990 г. и международно. България се присъединява към инициативата три години по-късно. 

Снимка 662135

Източник: iStock

Тази година Денят на Земята минава под инициативата за намалява на употребата на пластмаса и акцент върху вредата за околната среда и човечеството. която тя нанася. Много се изговори по темата в последните години, но проблемът продължава да е все така сериозен и наистина е време за правилните мерки, преди да е станало прекалено късно.

"Планетата срещу пластмасата" - това е сблъсъкът, който продължава вече десетилетия и все още е на кантар кой ще излезе победител от него. А организаторите на инициативата си поставят за цел да намалят употребата на пластмасови изделия с цели 60% до 2040 г. - за доброто на всички нас и на Земята. 

Обединени зад нея са студенти, родители, неправителствени организации, бизнеси, правителства, църкви и отделни личности. А за да постигне поставената цел са посочени и няколко конкретни насоки, по които се работи.

Сред тях е широка осведомителна кампания, която да информира всички за вредата от пластмасата. Също така е важно да се спре производството на пластмасови изделия за еднократна употреба до 2030 г. Нужен е и контрол върху бързата мода, както и инвестирането в иновативни технологии и материали.

Всички това е от тези мерки, които не зависят пряко от нас и ежедневната ни дейност. Но, разбира се, ние също можем да дадем приноса си, и то не само днес, а и всеки друг ден - като консуматор и като член на общество. Ето какво можем да направим по въпроса, а не да стоим безучастни и да се надяваме и този път да ни се размине апокалипсисът.

1. Информиране

Много е важно да знаем каква точно вреда нанася пластмасата на нас, хората, както и на околната среда. Това със сигурност ще ни стимулира да търсим и намираме правилните алтернативи, с които ще намалим приноса си към замърсяването.

Снимка 662137

Източник: iStock

2. Мода

Когато спрем (или поне намалим) покупките си от марките, които спадат към т.нар. бърза мода, ние ограничаваме още един сериозен източник на замърсяване с пластмаса. Това се дължи както на използваните материали в дрехите, така и на факта, че тяхното ниско качество води до честата им замяна, а това генерира допълнително отпадък. Затова по-добре да избираме марки с по-високо качество, които ще носим дълги години.

Микропластмасата и начинът, по който достига до мозъка

Микропластмасата атакува директно и мозъка

Можем ли да го предотвратим

3. #PlasticDetoxChallenge

В интернет пространството сме попадали на какви ли не предизвикателства - повечето от които безсмислени и самоцелни. Е, това не е от тях. Организаторите на Деня на Земята ни предизвикват да избягваме и да заменим всички пластмасови продукти за пластмасова употреба, както и да агитираме и всички около нас да го направят, за да бъде ефектът по-осезаем.