Деменцията е заболяване, за което се говори все повече, а основата цел е да се премахне етикетът "нелечимо". Засега акцентът е върху превенцията и забавянето на развитието на симптомите, а откритията са все по-обнадеждаващи.

Кафето, чаят и как влияят върху риска от инсулт и деменция

Неочакваните ползи за здравето от кафето и чая

Ново проучване открива интересна връзка

Учени от Norwegian University of Science and Technology провеждат едногодишен експеримент, в рамките на който правят ежемесечни вливания на 60 души с ранни симптоми на деменция.

Влива им се кръв от бегачи, която се смята, че съдържа коктейл от химически вещества, които се освобождават след тренировка и имат подмладяващ и предпазващ ефект върху мозъка. В основата са предишни изследвания, които доказват, че хората, които спортуват редовно, имат по-малък шанс да развият деменция.

Снимка 554109

Източник: iStock

Миналата година учени от Станфордския университет анализират промени в над 17 662 молекули в кръвта само след десет минути спорт. Те ги описват като "симфония", която може да има благоприятен ефект и при вече поставена диагноза

Именно затова сега учените пробват експерименталното лечение върху възрастни хора с ранни симптоми на деменция, които да могат чрез преливане на кръв да усетят ползите от редовните тренировки. Доброволците, които са между 18 и 40 години и даряват по 200 мл кръв, преди това тичат на пътека до пълно изтощение, предава Daily Mail.

Коронавирусът, психичните заболявания и предизвиква ли COVID-19 деменция

Предизвиква ли коронавирусът деменция

Нови изненадващи последствия от заразата

Пациентите на възраст между 50 и 75 години ще бъдат под наблюдение в продължение на пет години и ще се измерват мозъчният обем, кръвният поток и маркери на заболяването. А ако алтернативната терапия даде желания резултат, може да започне да се прилага по-широко.