Как се отразява войната на дивата природа? При хилядите човешки жертви, хора, загубили домовете си и изпепелени градове, едва ли много хора си задават този въпрос. На лице са обаче и жертви сред дивите животни.

Русскій воєнний корабль, Украйна и специалната марка, която страната пусна в продажба

Русскій воєнний корабль - украинската марка, която стана хит

За закупуването й се вият километрични опашки

В случая те касаят и България - зачестиха случаите на открити мъртви делфини в Черно море.

Турската фондация за изследване на морския живот Tudav смята, че причина за смъртта им е звуковото замърсяване край бреговете на Украйна, причинено от военните действия.

Снимка 473960

Източник: iStock

От Guardian пишат за около 20 руски военни кораба, които повишават чувствително нивото на шум под водата и карат делфините да плават на юг, където се озовават директно на български или турски бряг.

Tudav съобщава за най-малко 80 такива случая от началото на войната в Украйна до днес. От фондацията специално поясняват, че не става дума за делфини, убити в рибарските мрежи, а за открити починали бозайници без видими следи от нараняване.

Снимка 302674

Източник: iStock

Това кара учените да смятат, че става дума за "акустична травма", а за делфините, които се ориентират и комуникират с помощта на ехолокация, това няма как да не води до фатални последици. Изследванията и доказването на теорията им тепърва предстои.