Още от дълбока древност дървото е един от основните материали, които човекът е използвал, за да гради домовете си. Днес дървените къщи се считат за лукс, който струва доста и който решаваме да си позволим само по време на отпуските и дългите уикенди.

Истината е, че животът в дървена къща не само е по-достъпен, отколкото изглежда, а носи ползи за здравето и ума ни, които няма как да получим, ако живеем в градска панелка.

Дишаме по-добре 

Като природен и естествен продукт, дървото е един от най-подходящите материали за строене на дом. Чували сме, че дървото "диша", а с него дишаме и ние.

Снимка 393413

Източник: iStock

Структурата на дървото му позволява да пропуска повече въздух, но без да изстудява. Дървесината задържа и изпарява вода така, както бетонът не може, а това осигурява свеж въздух и подходящи нива на влага.

Живеенето в къща от дърво има доказана връзка с по-ниски нива на дихателни заболявания и по-висок имунитет на цялото тяло - сякаш сме направени, за да живеем в дърво.

Снимка 393412

Източник: iStock

Твърди се, че подобен лайфстайл носи повече здраве и на сърдечно-съдовата система. Хората, живеещи в дървени домове, страдат от високо кръвно, холестерол и излишни мазнини много по-малко от онези, които все още живеят между тухли и бетон.

Умът ни се успокоява

Дървената къща внушава усещания за неприкосновена близост с природата, уединение и спокойствие.

Снимка 393414

Източник: iStock

Формите на самия материал са дълбоко гравирани в ДНК-то ни и умът ни буквално започва да работи различно, когато прекараме време сред дърветата. 

Ако живеем в къща от дърво, рискът от депресия, тревожност и нервно сърцебиене е много по-нисък, казват от TreeHugger.