След последните открития на учени от Германия вероятно ще трябва да забравим израза "мълчи като риба". Защото се оказва, че някои видове риби - при това съвсем не големи, произвеждат шум, който може да заглуши и пневматичен чук.

Матусал - на колко години е най-възрастната риба в света от вид двойнодишащи

На колко години е най-възрастната риба в света

Матусал е преживял много неща

Въпросните изследователи от Берлин започнали да забелязват странен шум, идващ от аквариума в лабораторията им. Те установили, че той се произвежда от Danionella cerebrum - прозрачна рибка с дължина 12 мм.

С помощта на микрофони и видеокамери те успяват да установят точната сила на звука - 140 децибела, както и механизма, с който рибата го произвежда. Като всички гръбначни риби, и тази разполага с плавателен мехур - орган, пълен с газ, който им помага да останат под водата.

Danionella cerebrum свива мускулите си, които пък упражняват натиск върху хрущял, който се удря в плавателния мехур, когато мускулите се отпуснат. И така се създава въпросният звук, който учените сравняват с шума от булдозер или изстрел на пушка.

Те уточняват, че само мъжките екземпляри ползват този механизъм, като основната му функция е форма на социална комуникация. "Ако говорим за комуникационни сигнали, не познавам друго животно с такъв размер, което да създава толкова голям шум", казва Верити Кук - една от авторите на изследването на Charité University в Берлин.

Снимка 655292

Източник: iStock

Сред останалите видове риби и морски животни, които ползват звуци за комуникация, са рибата мичман (на заглавната снимка), оранжевата европейска скарида (горната снимка), рибата черен гобрил, пишат ВВС.