Чаят е една от любимите ни напитки, особено през студените месеци. Ако обичаме да го консумираме често, добре е да знаем няколко правила за приготвянето му, за да получаваме винаги перфектната на вкус чаша.

Насипен или в пакетче

Тук е важно да предпочетем вкуса пред удобството. Избирайки насипен чай си гарантираме много по-наситен вкус и аромат. Можем да го поставим както в пакетче за еднократна употреба, така и в инфузер.

Вода

Водата, която използваме за направата на чая, също оказва влияние върху неговия вкус. Затова е по-добре да изберем не чешмяна, а филтрирана или минерална.

Температурата й също е от значение. Ако си правим черен чай, водата трябва да е кипнала, а ако предпочитаме зелен, го заливаме с вода с температура между 70 и 80 градуса.

Ако водата веднъж е кипнала, но не сме я сложили в чашата веднага, не бива да я претопляме отново, защото това отнема кислорода от нея и ще доведе до метален вкус на чая.

Снимка 467761

Източник: iStock

Запарване

След като сме налели водата, трябва да изчакаме поне две минути, преди да пристъпим към консумация. И не е необходимо да изстискваме пликчето и постоянно да го топим в чашата, защото така се отделят много танини, които правят вкуса по-горчив.

Ако оставим пакетчето или инфузера прекалено дълго в чашата, също ще ни горчи. Задължително обаче трябва да го махнем, а не да го оставим в чашата, докато пием.

Чаша

Тя също е от значение за вкуса на чая. Ако го направим в пластмасова, танините ще се залепят по стените й и ще ни е по-горчив. В керамичната пък ще изстине прекалено бързо. Затова най-добрият вариант е порцеланът. Именно така са го сервирали в древна Япония, припомня ни Джейми Оливър.

Лате, мока, американо - как да направим перфектната чаша кафе

Как да направим перфектната чаша кафе

Напитка за всеки вкус

Мляко

Ако обичаме да пием чая си с мляко, то него трябва да добавим накрая.