Точно преди година Димитър Димитров прекарва четири дни в обикаляне и проучване на района между Женския пазар и Лъвов мост. Въпреки лошата му слава в последните години, Димитър открива тук потенциал, който иска да развие.

Спира избора си на Лъвов мост и изчита всички исторически факти за района. Точно в тях намира и още по-голямо вдъхновение да стане част от промяната на имиджа на площада.

Историята вдъхновява храната

"Cafe 1920 е амбициозен проект, който има за цел да промени облика на Лъвов мост, да разнообрази социалната класа в района и да накара все повече хора да погледнат към тази така красива част на стара София."

В основата на концепцията си Димитър поставя пътуването във времето. Тя кореспондира изцяло и с историята на района. Нея вплита и в името на заведението. Но вместо да избере връзката с Лъвов мост, той се заиграва с годината, в която е построена сградата, приютила Cafe 1920.

"Моето вдъхновение беше сградата, а нейният строеж е започнал през 20-те години на XX век... сега сме 2019... и стана лесно: 2019-1920. Ето я и препратка към пътуване във времето."

Снимка 449643

Източник: Lifestyle

При откриването си през юли Cafe 1920 предлага закуска, кафе напитки и брънч, а от ноември ще обхваща диапазона от закуска до вечеря (от 07:30 до 23 часа). Освен обедно меню от понеделник до петък, заведението ни предлага възможност и за частни партита.

Един MasterChef на Лъвов мост

Човек може да познае Димитър Димитров от участието му в MasterChef. Той има дългогодишен опит в бранша - работил е като барман, сервитьор и управител на различни заведения. Стартира кариера като интериорен дизайнер у нас, но на 24 години решава, че иска да обикаля света. Две години живее в САЩ, след което работи на круизни кораби.

През 2016 г. се връща в България. По настояване на родителите си се записва на кастинг за кулинарното шоу. Стига и до финал, заемайки второто място в Masterchef 3. Днес, две години по-късно, е човекът зад Cafe 1920.

Снимка 449648

Източник: Lifestyle

Но Димитър участва и в създаването на менюто, подбора на продуктите и тяхната презентация. По-рядко влиза в кухнята, защото предпочита да бъде в салона, сред посетителите. Когато се налага обаче, готви, сервира и е зад бара.

Дяволът е в детайлите

Димитър не крие, че мястото е избрало него. То става и основа на концепцията за Café 1920, изцяло съобразена с локацията. "Когато казвах на хората, че ще правя заведение на Лъвов мост, чувах само "ти си луд"."

За да превърне идеята си в реалност, на Димитър му трябват пет месеца. Основна трудност се оказва намирането на правилните изпълнители, защото със своята над 90-годишна история, сградата има и своята специфика. Процесът е "бавен и мъчителен", а старата сладкарница, която се помещаваше на това място, е срутена до основи, "за да се роди пространството, което днес наричаме Cafe 1920".

Снимка 449644

Източник: Lifestyle

За интериора Димитър не разчита на чужди идеи, а само на своето виждане как трябва да изглежда заведението. Крайният резултат е близък до индустриалния стил, но е трудно да се направи точна класификация.

"Исках да вкарам много светлина, да има достатъчно пространство, уют и топлина." В тон с тази идея са и използваните в помещението нюанси: меки цветове, високи, дървени тавани, шахматен под, много светлина.

Именно детайлите създават и духа на Cafe 1920. "Диванчето на втория етаж го измъкнахме от една канцелария в Кремиковци, може би е на повече от 40 години, старите фотьойли от друга канцелария... просто ги претапицирахме и ги върнахме към живот."

Американски палачинки със сладолед от тиква, ром и канела, карамелизирана тиква и орехи

Източник: Lifestyle

Американски палачинки със сладолед от тиква, ром и канела, карамелизирана тиква и орехи

Храна като у дома

Към менюто Димитър подхожда така, както и към реконструкцията на мястото - чете стари кулинарни книги, интересува се от тогавашната действителност и иска да я представи по атрактивен днес начин.

Разработва го заедно със Стефан Арнаудов - главния готвач на Cafe 1920. Крайният резултат обаче не е окончателен, защото се разнообразява със сезонни предложения, защото "менюто е жив организъм и постоянно се развива".

Бъркани яйца със сирене и кашкавал в кроасан, лютеница, кисели краставички, зелен лук и салам Камчия

Източник: Lifestyle

Бъркани яйца със сирене и кашкавал в кроасан, лютеница, кисели краставички, зелен лук и салам Камчия

Концепцията му допълва тази на мястото - пътуване във времето, а основният акцент е детството и вкусотиите, които си спомняме от него - мекиците на баба, бухтите на леля и т.н.

В менюто място намират предложения, с които Димитров хвърля предизвикателство към клиентите - русенско варено, скумрия с доматен сос, юфка, качамак, пиле с ориз. Те спадат към традиционната българска кухня, но в случая е важен и прочитът, който правят от Cafe 1920 - "максимално автентични, но със съвременна визия".

Яйца по панагюрски

Източник: Lifestyle

Яйца по панагюрски

В този ред на мисли, ако държеше заведение през 20-те години на миналия век, Димитър вероятно щеше да предлага същата "храна за народа".

Коктейлите също нямаше да са много по-различни, защото през 20-те години на миналия век се създават и един от най-популярните днес миксове - както Мимозата, която можем да опитаме в заведението.

Такотека - ново място за мексиканска храна в София

Такотека - ново място за мексиканска храна в София

Такос, текила и още нещо

Като бестселъри на Cafe 1920 Димитров посочва мекиците, бухтите, яйцата по панагюрски и странджанките. Ако ни предстои за първи път да посетим неговото място, ни препоръчва да закусим мекици с айрян, да обядваме Русенско варено с Блъди Мери и да приключим с десерт, който задължително да е юфка или бухтички.

Cafe 1920 се намира на бул. Мария Луиза 60.