Идеята за това място се ражда още с първата хапка мексиканска храна, която Лъчезар Тодоров и Делян Стефанов - собственици и управители на Такотека - опитват. Макар и с различни професии и професионални пътища, двамата споделят общ интерес и любов и към кухнята, и към културата на тази страна. На идеята им за мексикански ресторант й трябват обаче едни десетина (и още малко) години, за да узрее. Но, ето, от няколко месеца вече е реалност.
Понеже и Лъчезар, и Делян смятат, че на София отдавна й трябва точно такова място, затова и решават да отворят свой гастро бар, който обаче е малко по-различен от представата за класически мексикански ресторант. Затова и всеки, които търси сомбрерота и мариачи, няма да ги открие тук.
Източник: lifestyle.bg
Лъчезар Тодоров и Делян Стефанов
Такотека не е типичният семеен ресторант/такерия (заведение за хранене, където се предлагат такос). По-скоро е модерно социално място, без излишна претенция и с много фюжън елементи. Място, където хората да се забавляват и радват на по-различна храна и питиета.
И въпреки че вечер в Такотека е доста пълно, шумно и весело, през деня е спокойно и приятно разпускащо, защото заведението, макар и в центъра на София, е скрито от градския шум и преминаващите хора.
Източник: lifestyle.bg
Мястото
Появата на Такотека именно на този адрес - в двора на Билкова, е чист късмет. Добре познатото на собствениците място, просто един ден случайно се освобождава, което се оказва и идеалният момент, за да се настанят те там.
"Мястото избра нас, а не ние него", обичат да казват Лъчезар и Делян за своята такерия, която спокойно приютява 40 души вътре и 10 - навън.
Източник: lifestyle.bg
Дизайнът на интериора е дело на Йордан Ангелов и неговото студио Qube, но всичко в Такотека като декорация ще се надгражда постепенно във времето и от различни места по света - за да има история и автентичност.
Източник: lifestyle.bg
Тайните на мексиканската кухня
За Лъчезар и Делян тортиите са едно от най-специфичните неща в мексиканската кухня. Приготвени от царевична маса, те са продукт на сложен процес, наречен никстамализация. Именно благодарение на нея тортиите стават лесна за усвояване храна. А в Такотека, на всичко отгоре, са и безглутенови.
Тортиите пък са основата за приготвянето на такос, тостадас, буритос и много други типични за Мексико ястия.
Източник: lifestyle.bg
Такос
Другото специфично нещо за мексиканската кухня, което спазват и в Такотека, е, че чушките се използват не толкова заради това колко лютят, а по-скоро заради аромата и вкуса, които придават на ястието.
Менюто
Съставено изцяло от Лъчезар и Делян, то включва основните за Мексико специалитети, към чиито оригинални рецепти момчетата добавят по нещо и от себе си.
"Салсите например са изцяло наша разработка и са доста различни от типичните." Затова и всичките домашно приготвени люти сосове в Такотека са различни миксове от мексикански чушки, подправки и други продукти.
Източник: lifestyle.bg
Гаспачо със Скариди
Месата тук се мариноват и готвят бавно, овкусяват се със специфични подправки като ачиоте и листа от авокадо. Чипсът също приготвят на място и от специални тортии за пържене, което го прави и толкова вкусен.
Скоро им предстои и разширяване на менюто, защото нямат търпение да добавят още златни класики като моле поблано, енчиладас, фахита. Вече имат и обедно меню, в което често ще открием буритос, позоле верде и уевос ранчерос.
Източник: lifestyle.bg
Буритос
Ако сега попаднем в Такотека, Лъчезар и Делян ни препоръчват да опитаме приготвените от главния им готвач Светльо Шишков тостади с различно месо, севиче от сурова риба или морски дарове, мариновани в цитрусов сок и коктейла им с октопод.
Текила, текила
Няма как да минем без нея! А и какъв по-добър начин да смелим храната от това да я съчетаем с типичните питиета. В Такотека имат с мексикански тип бири, както и богата селекция от мескали и висок клас текили. С последните пък приготвят и алкохолните си коктейли.
Източник: lifestyle.bg
От тях тук ще ни предложат класическа Маргарита, замразена манго Маргарита и български фюжън с ракия, които с радост забърква главният им барман Иван Стоичков. Свеж, лек и много интересен коктейл е и Мичеладата. От безалкохолните питиета любима е кокосовата хорчата и фъстъчената лимеада. Виненият лист пък съчетава вина от български сортове и латиноамериканска селекция.
Такотека е на ул. "Цар Шишман" 22.
Снимките в текста са направени с най-новия модел на Motorola moto g7 plus.