В края на миналата година стана ясно, че през тази трябва да видим представянето на мощния SUV хибрид BMW XM.

BMW XM, хибридната сила и защо Lamborghini Urus има от какво да се притеснява

Има ли защо Lamborghini Urus да се притеснява от новото BMW XM

Разточителен лукс, два електромотора и поне 644 к.с.

Моделът трябва да бъде официално представен през следващата седмица на Auto Shanghai 2023, но още сега от BMW пуснаха малко повече информация за най-мощната и респективно скъпа версия на модела, наречена Label Red.

Всичко в този автомобил е впечатляващо, като трябва да започнем от това, че BMW XM Label Red е най-мощния M модел, който е пускан на пазара до момента (и може да бъде каран легално).

Снимка 614127

Източник: BMW

Става дума за 748 к.с. или 550 kW, когато говорим за електромотора. И това не е всичко, защото разполага с 1000 Нм въртящ момент. Когато мощният V8 двигател работи в синхрон с електромотора, максималната мощност достига до 430 kW или 585 к.с при 750 Нм въртящ момент.

Електромоторът на XM Label Red вграден в 8-степенната автоматична скоростна кутия, като от BMW твърдят, че реагира и на най-малките докосвания на педала на газта, осигурявайки още мощност, когато е необходимо.

Снимка 614129

Източник: BMW

3.8 секунди - само толкова са нужни на новото SUV, за да развие 100 км.ч от спряло положение. Максималната скорост е електронно ограничена до 250 км.ч., но при коли, снабдени с опционалния M Driver пакет, максималната скорост достига до 290 км.ч.

Освен че осигурява помощ при ускорение, електрическият мотор изпълнява и поддържаща роля при постоянни натоварвания. Той помага да се увеличи ефективността на двигателя с вътрешно горене. Според BMW, всичко това означава, че разходът на гориво на XM Label Red трябва да бъде 1.6 - 1.7 литра на 100 км., а този на електричество - 33 - 34.5 кВч.

Снимка 614123

Източник: BMW

Изцяло на електричество новият модел може да бъде каран ефективно не само в градски условия, защото максималната скорост, която може да достигне на електричество е 140 км.ч. Километрите, които може да измине, задвижван от електричество пък са в диапазона 75 - 83 км.

Не бива да очакваме, че ще бъде напълно тих, защото електромотора разполага със собствен саундтрак, както твърдят от немския производител. BMW IconicSounds Electric е разработен заедно с композитора Ханс Цимер.

Снимка 614124

Източник: BMW

От 0 до 100% батерията може да бъде заредена за 4.25 часа. В интериора прави впечатления извития стъклен панел пред шофьора, който комбинира 12.3-инчов клъстър с цифрови измервателни уреди и 14.9-инчов тъчскрийн, задвижван от софтуера iDrive 8.5.

BMW XM Label Red ще има и специална лимитирана вариация, от която ще бъдат произведени едва 500 автомобила. Очакванията си производството на модела да започне това лято в завода в Спартенбърг, Южна Каролина. Цените все още не са обявени, но според Car and Driver ще са около 186 000 долара.

BMW позволи на Наоми Кембъл да разработи своя уникалната версия на X7

Когато BMW се остави в ръцете на Наоми Кембъл

Уникална версия на X7

Ключовите региони, в които BMW смятат, че XM Label Red ще се продава най-много, са Китай, САЩ и Близкия Изток.