"Копаенето" на биткойни се превръща във все по-привлекателна дейност със скока на цената на криптовалутата. Дори и да не сме запознати как точно става номерът да забогатеем с виртуални пари, вероятно сме чували, че за това ни трябват мощни компютри и възможност да плащаме доста големи сметки за ток.

Tesla, инвестицията в биткойни и скокът в цената на криптовалутата

Ще можем ли да си купим Tesla с биткойни

Компанията на Мъск изстреля криптовалутата в небесата

Според Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, електроенергията, която се използва за добиване на биткойни в световен мащаб, е еквивалентна на годишния въглероден отпечатък на Аржентина - 115 тераватчаса.

В началото на криптовалутата през 2009 г. човек е можел да я "копае" и на компютър със средно добри характеристики, без това да влияе значително на консумирания ток. Но по този начин, по който биткойнът е създаден, има ограничена бройка, която може да се добие - 21 милиона. И колкото повече биткойни са добити, толкова по-сложни стават алгоритмите за добиването на останалите.

Снимка 521443

Източник: iStock

Сега в световен мащаб са добити 18.5 милиона биткойна и среден компютър не може да се справи с "копаенето". Изисква се специално оборудване и най-вече много мощен процесор, който работи 24/7 и харчи голямо количество електроенергия.

"Копачите" на биткойни се защитават, че вече все по-голяма част от електричеството, което използват, за да забогатяват, идва от възобновяеми източници, защото така им излиза и по-изгодно. Но не всички се съгласни с тази теория.

Снимка 521445

Източник: iStock

Природозащитниците също изтъкват факта, че за добива на биткойни се търсят места с евтин ток, като той е доста вероятно да идва от изгаряне на въглища например, с което се нанася сериозна вреда на околната среда. След учените от Кеймбридж, най-много криптовалута се добива в Китай, където 2/3 от електроенергията все още се произвежда от въглища, предава Guardian.

Тъй като няма орган, който да контролира процеса, няма как да се знае какво точно е влиянието на добива на биткойни върху атмосферата. Не могат да се наложат и регулации, защото "фермите" лесно и често се местят от държава в държава, търсейки по-изгодни условия.

Едуард Сноудън, биткойн, криптовалутите и финансовият съвет на Сноудън във време на криза

Финансови съвети от Едуард Сноудън във време на криза

Затова са създадени криптовалутите

Една транзакция с биткойн има същия въглероден отпечатък като 680 000 транзакции с кредитна карта или 51 210 часа гледане на YouTube, изчисляват от Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index.