Времето става все по-хубаво, а ние все повече посягаме към чашата със студена бира. Една от най-популярните алкохолни напитки на планетата съществува от хилядолетия и мнозина не биха я заменили с друга за нищо на света.
За нас най-приятното и характерно за нея са пяната и мехурчетата, защото именно мехурчетата помагат на аромата да достигне до носа.
Френски учени решават, че е важно да научат повече за образуването им. Авторите на изследването Жерар-Лигер-Белер и Клара Силиндр от университета на Реймс-Шампан-Арден си поставят за цел да изчислят колко мехурчета има в 250-милилитрова чаша светло пиво.
Източник: iStock
Те изчисляват количеството въглероден двуокис в пивото с пет процента алкохол. Учените избират светла бира, защото тя образува повече пяна.
Според тях в 250-милилитрова чаша има до 1,5 милиона мехурчета. А най-много мехурчета имат немските пшенични бири, защото допълнителната ферментация създава повече разтворен въглероден двуокис.
"Разбира се, насладихме се на бирата, която ни остана, за да отпразнуваме тези открития, което означава, че съм на едно от най-добрите работни места, свързани с физиката", каза д-р Лигър-Белаър пред Daily А.
Резултатите от проучването са публикувани в списание ACS Omega.
Spotlight
на 25.04.2021 в 19:54:51 #1Не мога да повярвам, че хората взимат пари за такива "изследвания"!