Бирата винаги е била в клишето за мъжка напитка, въпреки че и много жени често утоляват жаждата си с нея. И в това няма нищо лошо, дори напротив - тя им носи една неочаквана полза.

Бира, кости, инфаркт, диабет и защо да не пренебрегваме пивото

4 доказани ползи от бирата

Когато фактите говорят, ние мълчим (и спокойно отпиваме)

След ново изследване на Салгренската адакемия - изследователски център към Гьотеборгския университет в Швеция, две халби бира седмично намаляват риска от инфаркт при жените и водят до подобряване на настроението им в дългосрочен план.

Това не е първият анализ на този ефект на пивото сред нежния пол. Учени от University of Cambridge и University of London също потвърждават ползите, като подчертават, че те важат само за умерената консумация.

Снимка 524383

Източник: iStock

Жените, които пият бира веднъж или два пъти седмично по една чаша имат 30% по-малка вероятност да получат инфаркт в сравнение с тези, които пият по-големи количества и които въобще не пият. При безалкохолната бира пък положителният ефект е още по-голям, затова тя е страхотен избор.

Положителните резултати не са особена изненада за учените, защото преди се е проучвала връзката между пивото и доброто настроение. Бонусът този път е намаляването на риска от инфаркт.

Снимка 524381

Източник: iStock

В университета "Фридрих-Александър" в Ерланген, Германия откриват, че веществото хорденин, което се съдържа в малца, е от тези, които стимулират системата за възнаграждение в мозъка и кара хората да се чувстват по-добре.

Виното, бирата, затлъстяването, здравето и има ли безопасни количества алкохол

Каква е връзката между алкохола и килограмите

Учените имат новина за нас

А още по-хубавото е, че този ефект на хорденина продължава много по-дълго в сравнение с ефекта от допамина, който трябва да си го набавяме отново и отново, за да сме щастливи и така се стига до пристрастяване. Веществото на щастието е налично както в алкохолната, така и в безалкохолната бира, цитират данните от Съюза на пивоварите в България.