Хората, които имат проблеми със съня е възможно да са по-предразположени към сърдечно-съдови заболявания. Това предполага изследване на Университета в Кеймбридж, според което генетичната предразположеност към безсъние почти "ни гарантира" и проблеми със сърцето.

Снимка 438696

Източник: iStock

Проф. Хю Маркъс от Кембридж казва, че това поне дава насока на лекарите да работят в посока на облекчаване на проблемите със съня. Притеснителното е, че тук говорим за безсъние, свързано с генетична унаследеност, а не свързано със стрес, околна среда и т.н.

Изследването комбинира усилията на учени от Великобритания и Швеция, които са ползвали медицинските данни на 400 хиляди човека, за да изследват различните видове сърдечно-съдови проблеми. Данните от него обаче не бива да се приемат за категорични.

Как да се преборим с хроничното безсъние

Как да се преборим с хроничното безсъние

Няколко съвета за справяне с този проблем

Проф. Майкъл Холмс от Оксфордския университет казва, че не бива да смятаме, че безсънието е причина да проблеми със сърцето. "Единственото, което можем да твърдим е, че хората, които генетично са предразположени към безсъние имат по-висок риск да страдат от сърдечни заболявания."