На всеки се случва да има проблеми със съня - от невъзможност да заспи до необяснимо будене по никое време през нощта. Всичко това може да се дължи на много фактори от ежедневието, но едно е сигурно - нарушава нормалното ни функциониране и води до умора. 

Какво да правим, когато не можем да заспим

Какво да правим, когато не можем да заспим

Часовете безсъние са истинско мъчение

Има и някои неща, които според The Guardian може да направим, за да подобрим съня си. 

Обстановката

Снимка 356824

Източник: iStock

Важно е да създадем благоприятна обстановка за сън  в спалнята. Това означава, че в стаята трябва да бъде максимално тихо и тъмно. Много важно е да използваме леглото само за сън и секс. 

Което автоматично изключва ползването на лаптопи и телефони в леглото. Да, и гледането на телевизия.

Стимуланти

Снимка 356825

Източник: iStock

Ако имаме проблеми със съня, трябва да избягваме употребата на кофеин и енергийни напитки. Пиенето на алкохол преди лягане също трябва да бъде редуцирано - то забавя метаболизма и затруднява организма като цяло. 

Добавки 

Снимка 356828

Източник: iStock

Магнезият е всичко, което ни трябва. Той намалява усещането за стрес и действа отпускащо върху мускулатурата. Освен от таблетки, можем да си набавим магнезий и от черен шоколад, сусам, тиквени семки и други. 

Активност

Снимка 356829

Източник: iStock

Здрав дух, в здраво тяло, нали? Трябва да бъдем физически активни, за да изразходваме енергия. Плуване, тичане, фитнес и всяка друга дейност е добре дошла. Разбира се, не трябва да ги правим непосредствено преди лягане. 

Как да се справим с безсънието по време на бременност

Как да се справим с безсънието по време на бременност

Няколко съвета, които могат да бъдат от полза

Все пак, ако невъзможността да си набавим качествен сън продължава прекалено дълго, трябва да се посъветваме с лекар, за да ни предпише необходимите медикаменти.