На всички ни се е случвало в един или друг момент да изпитаме безпокойство. В някои случаи то е породено от конкретна причина, в други просто тревожните мисли нахлуват в главата ни и губим всяка увереност в себе си и възможностите си.

Разбира се, подобна реакция не може да доведе до нищо добро, затова трябва да знаем как да се преборим с тревожността за възможно най-кратко време. Страхът е силна емоция, която може да ни попречи да живеем на 100% и да дадем най-доброто, на което сме способни. Често е свързан и със самообвиняване.

Но тази емоция може да бъде и нашата отправна точка за трениране на увереността. Именно това е задачата на софрологията - техника, която съчетава йога, медитация, хипноза и релаксация, с които да си осигурим желаното спокойствие.

Снимка 408106

Източник: iStock

При нея тялото е напълно спокойно, а умът е ясен и буден, готов да консумира информация. Ето стъпките и техниките, през които трябва да преминем, за да постигнем този ефект.

Първото и най-важно нещо е да идентифицираме страха. Той е защитен механизъм, който има своята цел - да стимулира отбранителната реакция на организма, за да можем да оцелеем в рискова ситуация.

Когато обаче този режим се стимулира ежедневно от незначителни опасности, на които обръщаме прекалено голямо внимание, това може само да усложни и да влоши качеството ни на живот.

Снимка 344568

Източник: iStock

Затова е важно не само да си дадем минута-две, за да осъзнаем какво предизвиква страха ни в конкретния момент, но и да се изправим, да оставим страха да ни завладее и да дефинираме усещанията си - присвиване на стомаха, сърцебиене, треперене на крайниците и т.н.

След като сме разбрали как и защо страхът се появява, трябва да разберем и как да му се противопоставим. Необходимо е да визуализираме всеки от страховете си, един след друг, като през това време стоим изправени, с ръце до тялото и стиснати юмруци. Вдишваме и издишваме дълбоко, като повдигаме раменете нагоре.

Когато усетим безпокойство, сядаме, отпускаме тялото, затваряме очи и връщаме спомените си назад до момент, в който се показали увереност и сме преборили някой от страховете си. Тогава трябва да допрем и палците и показалците на ръцете си, както се прави при медитация, пише Daily Mail.

Снимка 408105

Източник: iStock

Важно е да знаем и как да регулираме дишането си. Когато страхът ни завладее, то преминава от дълбоко към плитко и учестено. За да преборим тази тежест в гърдите, трябва да възстановим нормалното си дишане за няколко минути, в които вдишваме и издишваме дълбоко.

Песента, която сваля кръвното и премахва стреса

Песента, която сваля кръвното и премахва стреса

Учени с ново изследване

Когато сме в плен на безпокойството, ние сме разконцентрирани. За да елиминираме този ефект на емоциите, трябва да се фокусираме върху един обект. Най-лесно е да използваме палеца си, като първо протягаме ръка напред, а след това бавно я приближаваме и отдалечаваме от лицето си, като през цялото време не отделяме поглед от пръста.