Чехите несъмнено имат не само страхотна кухня, но и едни от най-добрите бири, които някога сме опитвали. Те обаче са известни и с прочутия им "лековит" ликьор "Бехеровка", в който човек се влюбва още с първата глътка.

"Бехеровката" е силен билков ликьор с алкохолно съдържание 38%. Родният му град е Карлови Вари. Бехеровката носи името на създателя си - чешкият аптекар с немски произход Йозеф Бехер, който започнал продажбата на този алкохол още в далечната 1807 г.

Въпреки че днес "Бехеровка" вече е собственост на френската група Pernod Ricard, тя продължава да се прави на същото място, като преди 200 години и нейната мистична рецепта продължава да бъде все така неизвестна за хората.

Цели 200 години точната формула за направата на "Бехеровка" се пази в тайна. Ясна е  само технологията. Според нея веднъж в седмицата се смесват около 20 вида изсушени билки, корени и подправки, които се поставят в торбички, изработени от естествен материал. 

Торбичките се потапят в алкохол от захарно цвекло в съдове (отново от естествен материал) и престояват една седмица. Полученият гъст екстракт се смесва с вода от Карлови Вари, естествена захар и се оставя да отлежи в дъбови бъчви два месеца. Затова и ликьорът придобива този специфичен жълтеникав цвят.

Това обаче далеч не е всичко, за да получим неподправения вкус на този вълшебен чешки елексир. След като престои два месеца в бъчвите, съдържанието от всички се смесва и преминава по тръбопровод, дълъг девет километра.

Бехероводът, както го наричат, е от стъкло и чрез него напитката се налива в бутилките. Преди да бъде бутилирана обаче "Бехеровката" се филтрира и то не веднъж, а цели четири пъти.

Това прави ликьорът 100% естествена алкохолна напитка, която не съдържа никакви емулгатори, изкуствени бои и консерванти.

И въпреки че технологията е широко известна, все още се пази в дълбока тайна какви точно са въпросните билки, корени и подправки, от които се прави ликьорът. Твърди се, че "Бехеровката" с нейния горчиво-сладък вкус има лековит ефект, що се отнася до храносмилателния тракт.