През летните горещини, които се задават все по-стремглаво, повече хора се разхлаждат или с лимонада, или със сок от бъз. Е, някои също и с таратор, но ние признаваме, че сме почитатели най-вече на сока от бъз.

Черният бъз, ползите му за имунната система и за какво да внимаваме при консумацията му

Черният бъз - мощен природен имуностимулатор

И още няколко ползи от него

Все пак, той отвсякъде бие по точки останалите напитки, защото в цветовете на растението се съдържат различни полезни за организма ни вещества, богати на антиоксиданти и витамини.

За наша радост, бъзът цъфти точно през май и юни, така че кога, ако не сега, е най-подходящо да се възползваме от това и да си приготвим сок от него по домашна рецепта.

Снимка 579148

Източник: iStock

Какво ни трябва:

  • 40 цвята бъз
  • 3 кг захар (нека голямото количество не ни притеснява, ако изпиваме по чаша или две на ден от сока, ще се придържаме към здравословния ежедневен прием на захар)
  • 3 лъжички лимонена киселина

Какво ги правим:

Най-напред накисваме бъза за 24 часа в 3 литра вода. Следващата стъпка е до го изстискаме, а водата да прецедим през тензух. После добавяме захарта и лимонената киселина и разбъркваме докато захарта се разтвори напълно.

Снимка 579149

Източник: iStock

Полученият сироп накрая може да разредим с вода, колкото преценим - за да получим вкуса, който ни харесва най-много. Тогава вече ще имаме ще имаме готов домашно приготвен сок от бъз, с който да се разхладим през топлите месеци.

Бисквити с овесени ядки, банани, фъстъчено масло - здравословна, бърза и лесна рецепта за закуска

Бисквити с овесени ядки и за закуска, и за десерт

Здравословна, бърза и лесна рецепта

А в случай че сме направили в по-големи количества от напитката, може да я стерилизараме в буркани.