В неделя, 24 септември, NASA успя да приземи безаварийно капсула, която превозва проби от един далечен астероид. Събитието е историческо не само за космическата агенция, но и за човечеството като цяло.

Как NASA ще превърне Луната в място за живот

Как NASA ще прави бизнес на Луната

Какво иска да намери и на кого ще го продава

Защото парчето от астероида Бену може да даде отговори на въпроса за произхода на живота на Земята. Каква е причината за това? Бену, който беше открит през 1999 г., съдържа градивни елементи от възникването на Слънчевата система, защото самият той се е образувал преди около 4.5 милиарда години.

Астероидът "пристигна" в капсула, пусната от космическия кораб Osiris Rex на около 100 хил. километра от земната атмосфера. Тя пък се приземи в пустинята Юта в САЩ и беше много внимателно прибрана от учените, за да не бъде замърсена, уточняват ВВС.

Пробите от Бену са взети през 2020 г. и са около 250 грама - солидно за подобна мисия количество, част от което ще бъде разпределено в 60 различни лаборатории по света. Анализът на веществата в материята ще отнеме десетилетия.

"75% от тази проба ще бъде прибрана за бъдещите поколения, за хора, които още не са родени, за да работят в лаборатории, които все още не съществуват днес, като използват инструментариум, за който още не сме си и помисляли", коментира директорът по планетарни науки Лори Глейз пред ВВС.

NASA планира да даде пресконференция на 11 октомври, на която да разкрие първите си впечатления от пробата, взета от астероида Бену.