Мнозина биха се съгласили, че Амстердам е един от градовете на неограничените възможности. Той често е смятан за град, в който почти всичко е позволено. Достатъчно е само да споменем законното пушене на марихуана и Квартала на червените фенери.

Ванкувър, Калгари, Цюрих, Копенхаген, Виена и кои са най-добрите градове за живеене в света

10-те най-добри градове за живеене в света

Там, където стандартът на живот е най-висок

Именно Кварталът на червените фенери в Амстердам обаче скоро може да се окаже по-различен от това, което представлява сега. И това е вероятно да се случи заради наредба, която предлага завесите на бордеите да останат завинаги спуснати. Сега те са все още открити през една част от времето и се закриват, когато вътре има клиент.

Според плана, предложен от холандската либерална партия D66 обаче, завесите трябва да са винаги спуснати, а работещите в Квартала на червените фенери да примамват клиенти не през прозореца, както досега, а чрез предварителна резервация с QR код за смартфон.

Снимка 600200

Източник: iStock

Според работещите в Квартала тази идея изобщо не е добра, тъй като промяната би навредила на бизнеса им и би им попречила да преценяват потенциално опасни клиенти. "Как мога да привлека клиенти със спуснати завеси?", казва един от работещите пред The Telegraph.

Политиците обаче са амбицирани да въведат предложението като обясняват, че онлайн резервациите, които ще заменят договарянето на прозореца, ще променят представата на хората за града в положителна посока. "Кварталът на червените фенери не е място без закон", казват те.

Освен промяната със спускането на завесите за постоянно, в мярката са включени и други промени за подобряването на имиджа на Амстердам. Сред тях са забрана на пушенето на марихуана на обществени места, затваряне на баровете в 2 ч. вместо в 4 ч. сутринта, както и затваряне на публичните домове в 3 ч. вместо в 6 ч. сутринта, пише Fox News.

Амстердам, кварталът на червените фенери и защо ще местят „Де Вален“

Краят на квартала на червените фенери в Амстердам

Какво е бъдещето на туристическата атракция

Целта на всички тези промени са да отърват Амстердам от имиджа му на град, в който туристи отиват, за да правят неща, които не са им позволени в родните страни, като употребата на марихуана и проституцията.