Никотиновата зависимост е предизвикателство, което много хора се стремят да преодолеят. И макар отказването от тютюнопушенето да е похвално и здравословно начинание, остатъчните ефекти от натрупването на никотин в организма могат да се запазят дълго време.

Тютюнопушенето, ракът на кожата и връзката между цигарите и заболяването

Още една причина да спрем цигарите

С какво е свързана този път

За щастие съществуват естествени начини за помагане на организма да елиминира никотина, за да започнем да живеем наистина "на чисто", без каквито и да е тютюневи остатъци. Един от тези подходи включва прибавяне към ежедневната диета на определени храни, които могат да подпомогнат процеса на детоксикация.

Цитрусови плодове

Портокали, грейпфрути и лимони - всички те са не само освежаващи и вкусни, но и известни с високото си съдържание на витамин С. Освен че укрепва имунната система, той със сигурност помага на организма да метаболизира никотина и да го изхвърли по-бързо.

Снимка 631962

Източник: iStock

Зелени листни зеленчуци

Зеленчуци като спанак, кейл и броколи са богати на витамини и минерали, които поддържат цялостното здраве. Високото съдържание на фибри в тях подпомага храносмилането и оттам изчистването от всякакви токсини.

Вода

Макар да не е храна, правилната хидратация е от решаващо значение за здравето на организма. Тя води до разграждането на никотина в кръвта, както обясняват от Al Bawaba. Поддържането на достатъчна количество от течността гарантира, че естествените процеси на прочистване функционират оптимално.

Джинджифил

Известен е с противовъзпалителните си свойства и може да изиграе значителна роля в борбата на тялото с токсините. Независимо дали е добавен към чай, включен в ястие или консумиран в смутита, детоксикиращият ефект на джинджифила може да осигури ароматен тласък по пътя към живот без никотин.

Снимка 631963

Източник: iStock

Горски плодове

Ягодите, боровинките и малините са пълни с антиоксиданти, които със сигурност "мотивират" организма да елиминира вредните вещества. Тези малки енергийни източници могат да помогнат за неутрализиране на свободните радикали и възстановяването на клетките.

Кръстоцветни зеленчуци

Към тях спадат карфиолът, зелето и брюкселското зеле. Съдържат съединения, които засилват процесите на детоксикация. Освен това подпомагат работата на черния дроб, който е жизненоважен орган за метаболизиране на никотина и други токсини.

По-вредни ли са наргилетата от цигарите

По-вредни ли са наргилетата от цигарите

Ново изследване разкрива вредните ефекти на дима от наргиле

Чай

Дали ще е от мента, лайка или пък зелен, чайовете винаги са успокояващи и полезни по време на детоксикация. Специално зеленият чай съдържа антиоксиданти, които подпомагат елиминирането на токсините, което го прави добър избор сред тези, които искат да откажат цигарите.