Че цигарите са един от най-вредните навици, които може да имаме, няма никакъв спор. Тютюнопушенето се свързва с появата на редица заболявания, рискът от които спада значително, когато се откажем от него. Най-често чуваме, че цигарите увеличават риска от поява на рак.

Но има и един друг акцент във взаимовръзката между пушенето и онкологичните заболявания, който също не е за подценяване. Една от най-големите вреди, които цигарите нанасят на организма ни, е, че подтискат значително имунната система.

Снимка 407326

Източник: iStock

Така възможността да се борим с ракови заболявания е силно редуцирана. Резултатите от последното изследване, проведено от Университета в Лийдс, намират връзка между тютюнопушенето и меланома - рак на кожата, каквато досега не е анализирана.

Изводът е, че пушачите и бившите пушачи имат 40% по-малък шанс да останат живи 10 години след диагностицирането си с рак на кожата в сравнение с тези, които никога не са пушили, пише Daily Mail.

Този риск съществува дори ако в момента на откриването на болестта не сме активни пушачи, но имаме история на такива. Случаите на рак на кожата в световен мащаб в последните години се увеличават значително, което, когато се свърже с цигарите, значи, че ще има и все повече смъртни случаи от това заболяване.

Slighter - запалката, която ни помага да спрем цигарите

Запалката, която ни помага да спрем цигарите

Малък дисплей ни показва колко пушим и колко харчим

Тъй като няма как да върнем времето назад, най-доброто, което можем да направим за себе си, ако сме фенове на цигарите, е да спрем още днес, за да повишим своя имунен отговор не само на онкологичните, но и на много други заболявания.